Pages

Saturday, September 17, 2011

Raya Review............

Assalamualaikum dan salam hujung minggu
busy  kerr tuh ?? best nya kalau disaat ini dapat golek2 badan tonton tv cerita kegemaran....hemm.....time2 anak dara dulu boleh lerr buat perangai gitu...mana tak nya boleh ngelat, tak yah buat kerja rumah...mama ada...dalam membebel pun tangan mama pasti pantas mengemas..tak kosa  nak harapkan anak dara dia nih yg tak rajin...:)

 tapi bila dah berumah tangga, sudah beranak pinak..sudah punyai rumah sendiri...baru ku tahu bahwa tugas sebagai ibu..tugas sebagai isteri sudah cukup membuatkan mokwo sibuk...komitment yg harus di beri 24jam...7 days a week..bukan sesuatu yang enteng...langit itu tinggi rupa nya!
so moral nya..kita mau sayang dan hormat pada ibu kita juga pada bapa kita...berbuat baik dan sayangi mereka selagi usia mereka masih ada di dunia nih

pic credit to google

berbalik kepada tujuan asal n3 kali nih....mokwo ingatkan mokwo nak upload beberapa gambar kenangan hari raya baru2 nih......tapi lepas di belek2, di tenung2, tak adae satupun gambar yang sesuai...ade ajer gambar2  yang menayangkan aurat...hissssshhh...tak larat nak pesann kekadang tuh kat anak2 buah...bahwa aurat harus di jaga...di depan sepupu2 pun mau jaga aurat jugak sebb masing2 dah dikira mahram (boleh berkahwin )
ade juga orang bagi tau mokwo...bahwa tutup2  nih tak up-dated...kuno...weeeh mane ade kuno nye...tuh tengok gaya pakaian orang zaman batu dulu cam mane...haah kalau kita nak buka2 jugak..kita masih dok dalam zaman batu jugak lah !!

hemmm maaf lah mokwo..bukan mokwo nak kutuk sesiapa....jauh sekali nak kata mokwo nih bagus...tapi sama2 lah kita hayati hukum Islam dengan sebaik2nya...janganlah syawal yang mulia ini di semarakkan dengan dosa pula...mau tonjol2...mau salam2 dengan yang bukan mahram....budaya yang baik bukan tiket untuk menghalalkan cara yang jelasnya haram di sisi Islam

oklah mokwo sign off dulu...mokwo nak perkisahkan anak bujang mokwo yang nak bersiap2 ke asrama esok.......nak bagi motivasi buat bekalan ..lecture ape2 yang patut....tazkirah secukup rasa....lotta don'ts rather than do's......

eh eh..agak2 ada tak emak dalam dunia nih yg tak membebel ??? hemm kalau ada rugilah anak2 itu...coz 'emak yang banyak bebel tuh ialah emak yang banyak ilmu'...mana tak nya ade jerr idea nak bercakap....:)

pic credit to google

3 comments:

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaikumwbh Mokwo...I loikes this entry. Benar. Aurat itu, hukum menjaga itu perintah Allah swt so tak boleh pandang ringan kan? Syukur sgt ramai wanita hari ini lebih faham tuntutan menjaga Aurat....

Owh dah bagi kuliyah kat anak vooojang tu? Betol....better banyak pantang menjadikan anak-anak hidup lebih beringat dan teringatkan emak....

K.Nor said...

salam mokwo.. akak sokong!! mmg kita kuat membebel kan.. tp bebel yg benar dan tiada yg benar melainkan yg benar aje.. utk kebaikan anak2 gak kan.. hehee

tu la.. kalau perhatikan dlm baaaaaaaaanyak gambar2 tak kira la dlm blog ke, dlm fb ke.. si ibu bertudung tp si anak dara ermmm.. kalau ada 3 4, 5 anak dara?? kira la banyak mana dosa ibu dan bapa terutamanya perlu tanggung atas aurat anak yg duk tayang tu.. nauzubillah...

psst!! apasal urut kejap sgt tadi.. meh la urut satu body.. nak upah ek.. boleh.. puding? kopok lekor? boleh aje.. janji urut satu body ya... hehe

Acik Erna said...

Assalam mokwo.alhamdulillah..mokwo dah bagi akak semangat..
ingatkan akak je la kuat bebel..tapi rupanya bagus ye mokwo..banyak ilmu.terima kasih mokwo..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...