Pages

Sunday, September 18, 2011

Review biskut Raya......tat nenas gebu..dear ohh dear!!

Assalamualaikum.............
Rasa kan macam baru jer mula berpuasa itu hari ...tup2 dah raya syawal.....tip2..dah Raya puasa  enam...tap2..dah nak sampai penghujung syawal dah pun.....

emak2 yang anak2 mereka sudah melangsaikan peperiksaan UPSR boleh menarik nafas legaaaa...masuk bulan Oktober..PMR pulak...tiba november...SPM punya cerita....oooiie seram2 sejuk di buatnya..fengsann!

lepas UPSR, anak mokwo, si kakak, sudah menuntut janji mokwo padanya...mokwo janji mau ajarkan dia memasak....sebelum memasak mestilah mau tau basic dulu kan..mokwo bagi dia pisau suruh dia kopek buah jambu...tak sampai 5 minit mokwo dah dengar dia mengerang2..adui3x!!..rupa2nya pisau tadi sudah memakan jari telunjuk kakak..MasyaAllah!!!nasib baik tak serius luka nya

at the end kakak melangut depan komputer ajerr..mungkin sudah serik...mokwo pun tersilap sama ..bagi pisau kat dia in the first place..dah tuh gebang si kakak kuat sangat nampak macam macho.....hihi
tak pa lah kakak..next time ummi bagi pisau plastik ajerlah...tak pun jadi tukang basuh pinggan pun ok jugak aper!!

meskipun kakak masih belum mahir memegang pisau...semangat kakak memasak masih menebal..mokwo lihat kakak nih lebih cenderung untuk buat biskut... cukup tekun dia mengoles kuning telur dan menggentel inti untuk tart nenas nih..mungkin dengan adanya kakak tahun nih mokwo berjaya membuat tart nih sebanyak 3 adunan!!!!  itu pun rasanya macam tak cukup ajer..sebab tak sampai seminggu tart tuh dah habis...tak sempat nak bawak balik rumah mum in law mokwo tempoh hari......sedap bangett deh ini  tart !!!

terima kasih buat kak anymz--my kitchen yang telah sudi berkongsi resepi ini...mokwo tengok ramai yang dah buat dan rata2 orang memang memuji kesedapan dan kegebuan tart ini...mokwo jugak setuju....lemak dan gebu...bagi mokwo personally, tart nih adalah di antara tart2 yang sedap pernah mokwo rasa !!

2 adunan berintikan nenas...top hit!!!
 tq very much anymz dan moga tabah dlam pada permergian insan2 yang tersayang..mokwo tempekkan resepi di sini pula

Tat Nenas
by
Resepi:Ibu saudara anymz
anymz mykitchen


bahan2 pastri

4 oz butter- 115 gram
4oz minyak sapi- 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum-450 gram

sedikit garam 
1 sudu besar gula icing ( mokwo tambah coz inti ready made mokwo sedikit masam dan tawar )
air sejuk
cara
Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
Masukkan butter dan minyak sapi
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
Guna acuan seperti gambar di bawah.
Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min

satu lagi adunan berintikan blueberry...inti nih bagi mokwo terlalu wangi lah pulokk!
untuk inti nenasnya: Dari Anymz

10 biji nenas-di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning
cara
kacau nenas dan gula
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dgn api yang perlahan
 
lagi satu resepi jem nenas berserta dengan step-by-step nya boleh di rujuk di SINI juga..
cara2 nak menggulung tart dengan cantik pula boleh di rujuk di SINI...tq Food 4 tots !





nak penuhkan satu2 balang nih macam susah ajer..mane tak nye...bila dan masak tak sempat nak masuk balang tapi terus singgah kat mulut masing2..yumm...yum yumm..

6 comments:

Deliah's Deli said...

salam ziarah...sedap nmpk tart resepi kak anymz tu,klu sy ada dekat2 situ lagi lmbat la nk penuh. :)) *rajin kakak tolong umi..tu pasal tart tu nmpk laaagi sedap! :)

Ayu said...

Assalam mokwo,
selamat hari raya maaf zahir batin..
wah kitalah orang yang paling bodoh sekali sebab tak makan kuih tart!!..huhu..

Acik Erna said...

Assalam mokwo.akak tak pernah buat tart ni..tapi tiap tahun makan di rumah anymz je..

YNA said...

salam.. yna suke giler makan tart nenas.. sgt2 sedap :-D


sila la join contest sy je jika berminat :-D

♫ mokwo® ♫ said...

to Del:
boleh3x..jom sama2 ngaga
amboi kembang setaman si kakak tuh kena puji :))

to Ayu:
woaaahh..manyaaaak rugiiii..;)

to kak erna:
wooaaaah manyaaaak untung !! bila kak anymznak bawak tart kat sini lak??

to YNA:
memang sedap tart nih..tq yna singgah sini
InsyaAllah..nanti mokwo singgah ke blog yna lak!

PisauNenas said...

Singgah promote Alat Buang Duri Nenas'.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...