Pages

Tuesday, October 4, 2011

kek karemel...acu coba try testing gak!

sessi gatai tangan...buat kek karemel pagi2 buta coz..mokwo ade appointment yg harus di settle.pada pukl sepuluh pagi

alhamdullilah karemel tuh masak sempurna..tapi kan kek dia jadi kembang semacam lak..texture seolah2 kek chiffon jadik nya..mungkin terlebih pukul...tak pa 1st attempt...trial n error..learn from mistakes

tq to ita masam manis..yg telah provide tutorial panjang lebar beserta gambo n step by step yang cukup gorjes..tq jugak utk kawan2 ita...chantiq2 belaka gambo di blog ita...suka jamu mata di sana !!

tq jugak tu cheq sue..sebb mokwo copy resepi nih dari blog dia....kembung dan lawo kek  cheq sue...mengingatkan mokwo supaya x leh buat selalu ...nanti jadi kembung cam kek tuh..tak turun2, pokwo gak yg susah.../wahaha

satu lagi masaalah bila buat kek nih...bebudak asyik dok korek dia punya karemel ajer...last2 tinggal togel, span kek ajer...mana ade ummmph nak makan....bebudak bertuah sungguh !!

kesalahan pertama..loyang kek lupa nak di sapu grease...bahagian tepi kek melekat di loyang!


oklah pada yg masih rasa teragak2 nak buat tuh..bolehlah cuba..InsyaAllah kalau di ikuti steps yg di tunjukkan ita dengan betul..kek pasti menjadi...part yang nak susah pun ...tang marbling tuh ajer...sebab adunan macam seakan2 'lari sana sini '...tapi bila dah hampir selesai..tak jadi masaalah lagi...so hepi trying everyone !! mokwo dah buat..u all bila lagi??

kesalahan kedua..adunan kek terlalu kembang..banyak gelembung udara..kek jadi wobbling..terlalu lembut bak sutera!
KEK KAREMEL

Resepi Asal : Munirah Baharum (FB)
Sumber : Ita Masam Manis


Gula Hangus
2 sudu besar gula pasir

Sediakan loyang 8 inc.mokwo guna 9"
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras

Bahan Karemel
1/2 tin susu cair (200gm )
70g gula castor cheq sue guna 50 g
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.


Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor (50 g)
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.


Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.


Merinque
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor (50 g)
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.


Cara-cara :
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.
Kemudian tuangkan ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.yang ni bergantung kepada warna2 yang digunakan...cheq sue guna merah. hijau dan kuning, mokwo guna koko emulco,dan lagi satu plain
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.
Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.

Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.

Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.
Jika menggunakan loyang yg berpatri. Jangan lupa untuk balut dasar loyang dengan kertas aluminium untuk mengelakkan air masuk dalam adunan kek.
Atau letakkan tapak pada loyang air panas untuk mengelakkan air masuk dalam loyang.

mokwo syorkan pergi ke blog Ita untuk gambaran yg lebih jelas !!

kesalahan ketiga..tinggalkan kek nih pada pokwo...bila mokwo balik hampir separuh kek pokwo dan ngap...ohh my dear pokwo !!hemm..nampaknya next time kena buat lagi...kalau ghajin hihi....bercinta sungguh!!

konklusinya..kek nih memang sedap!

10 comments:

Acik Erna said...

assalam mokwo..sedap pun kalau susah..tak rajin akak..makan je rajin..

tun_telani said...

adoii... tak nak tengok.. x nak tgkkk.. tergudaa.. duk 2org je kt umah ni, kalau buat mmg sengajaaa la nk bam bam kan badan nih. huhu. meh bak rasa sesudu.. karamel lebih ye.. hihi

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..Wahhhhhhh ada corak-corak zebra lagiiiiii

ady said...

as-salam mokwo
cantik kek karemel tu..berbelang-belang..

♫ mokwo® ♫ said...

to kak erna:
haha betui3x..yg tuh orang tak suruh pun kita rajin gak!

to tun:
gudaaaann...karamel siang2x dah abeh...hihi nah kek span nye ajerr!

to sue:
saje tak moh buat felangi2 takut tak jadi.nanti buang karen ajerr!

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Teringinnyer k1 nk buat kek ni tpi apakan daya berat badan dh bertsmbah2 skrg ni kena hold dulu laa nmpknya..

hani@debumelukut said...

sokong Kakwan, saya pun ikutkan hati nak buat jam ni jugak kek karemel ni..tapi apakan daya body kembang ngalahkan kek sehari dua ni..kena bawak bersabar dulu..

♫ mokwo® ♫ said...

to ady:
tq ady....main hantam je nih belang2 nya...keras tangan..hihi

to kakwan:
memang kek nih buat diet kita ke lautlah jawabnya...makan skit tak tau dah nak berenti

to hani:
body hani mokwo tengok ok2 ajerr....tak moh krus2 sgt..tak lawa..!sekarang nya dah lawo dah!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam mokwo..apa kabar?lama x menyonggah kat sini.nampak sedap kek karemal ni tp dok 'bercinta' kat dapur la...step by step kena buat.Tggu angin 'R' mai blh la try...coba..testing:D

♫ mokwo® ♫ said...

to atie:
betul tu atie..payah betul nak datang hangin 'r' ni kan!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...