Pages

Sunday, October 16, 2011

Food Processor untuk meng'kek' ??

Assalaamualaikum....
Pernah suatu masa dahulu...ada seseorang bertanya tentang kegunaan Food Processor dalam pembuatan kek..minta maaf ye..mokwo lupa dah nama sapa lah  yang bertanya tuh......

sebetulnya, mokwo tak pernah buat kek menggunakan Food Processor nih.....kebiasaan hanya menggunakan mixer sahaja...so tak pa ! kita terai

Kalau tak silap mokwo , mokwo buat kek butter oreo...tapi di sebabkan dan agak lama buat, mokwo dah tak ingat dah  resepi nih diambil dari mana...kalau sesiapa yang berminat boleh google sendiri yek!

mula2 pilih blade yang sesuai....sebenarnya ada 2 jenis blade yg berbentuk serupa..cuma satu panjang dan satu lagi lebih pendek yang di guna untuk mengadun roti...yang nih adalah blade yang panjang punya!

mula2..proses standard lah ni....masukkan butter dan gula ..kemudian putar sampai creamy dan bertukar kaler yg lebih pucat..took about 3 minutes...mixer kat belakang tuh sukah hati laaar dapt cuti free!

kemudian masukkan telur, one at a time..then di susuli dengan tetepung , biskut oreo dan susu cair..adun sampai sebati..proses ambil masa dlam 6-7min

bila dah selesai bako...taaa daaa...inilah hasilnya...kek menjadi bantat..cuba tengok bahagian bawah yang seakan2 bengkang
kek nih bukan sahaja bantat malah rasanya pun tak sedap...kami anak beranak hanya makan suku kek sahaja..selebih nya ..u ols boleh agak lah kitaorang 'sedekah' kat sapa.....kat Mr.'Bin" lah..takkan nak bagi jiran..wat malu kompeni ajeerr...

so konklusinya di sini...kalau nak buat kek ..lebih afdal guna mixer kerana kekdah mixer akan lebih memerangkap banyak udara..dan kek akan jadi lebih gebu....

ataupun....

keeeerrr....hakak yang tak gheti guna food processor tuh??.../sweat........:)

6 comments:

Acik Erna said...

assalam mokwo..memang betul la dah tu..memang tak boleh guna buat kek..sebab mokwo dah cuba kan..
akak kalau buek kek..kalau tak guna..mixer..guna tangan je(manual)..pun kek jadi tak gebu sangat..sebab agaknya tangan dah tak kuat.

Cheq Sue said...

cheq sue x pernah jugak lagi buat kek guna FP, kalau doh pizza @ roti pernah jugak sekali dua..

♫ mokwo® ♫ said...

kak erna:
mokwo dulu zaman kecik2 tak dak mixer pun putar marjerin dengan tangan ajer..dari pagi smapai ke petang..kek tak pernah gobu..akhirnya pakat2 beli ajerr kek yang kat bakery!

to cheq sue:
buat roti n pizza , mokwo sgt2 rekemen guna FP jugak..cepat dan senag!

Kak Sam said...

Hari tu dah usha FB ni ngan MIL. Tapi tak boleh nak bawak balik lagi sebab pitih tak cukup. hehehe 2-3 tahun lagi kut

tun_telani said...

tun xde food processor pun..teringin nk beli senang nk wat pastry kan.

♫ mokwo® ♫ said...

to sam:
pssstttt...pssstt sam, mokwo pun bertaun kumpul pitih nak beli menda alah ni jugak!..:)

to tun telani:
untuk pastry, roti, kerja2 slicing cukup berguna FP nih! must buy one!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...