Pages

Thursday, October 27, 2011

karipap Tun

asyik ter'gelincir' ajer bab2 kelim karipap!!

sangat sedap laaah!! patutlah ramai orang telah mencubanya...rapuh dan ranggup kulitnya ...ngalah sekuk cream crakers

satu adunan..dapat banyak gak...mokwo buat frozen..utk kesenangan di kemudian hari....dapt jugak 3 kali goreng...hahaha..tak yah dok melilau carik goreng pisang for tea time!!

meh..meh...meh...makan..karipap panas2 (ade tokoh jadik tokeh karipap lepas nih )...pekena dengan kopi  ko..teh ko...time musim2  hujan ginih...ummmmphhh!!! perrrrrghhhh!! need me says no more!!!

Tq tun telani...cik adik manis.... for d recipe..mokwo c&p di sini lak!!

Karipap Inti Kentang dan Sardin
by: tun_telani

Bahan2 (dlm 35 biji)

Utk doh:
4 cawan tepung
2 sudu besar marjerin (panaskan bersama minyak)
1/2 cawan minyak (panaskan)
3/4 cawan air
1/2 sudu kecil garam

Untuk inti:
1 tin sederhana sardin
2 biji kentang besar- dadu
1 labu bawang besar- dadu
2 ulas bawang putih- hiris halus/ketuk
1/2 inci halia- ketuk
2 sudu besar cili giling
garam/gula secukup rasa
1 biji limau nipis Cara2:

Untuk doh:

-panaskan margerin dan minyak dlm periuk. tutup api. tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).
-dh sejuk siket, campur garam n air sedikit2.
-Uli sampai x melekat di tangan. sedia untuk digunakan. (cara gaul dgn minyak panas ini adalah utk dapatkan kulit yg rapuh)

Untuk inti:
-tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sampai naik bau
-masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak - masukkan sardin (sekali dgn sos dia)
-masukkan kentang dan air yg agak banyak (kene tunggu kentang empuk). sentiasa gaul2. jgn tinggal atas -dapur, nnti hangus bahagian bawah.
-bila kentang dh empuk, perasakan garam n gula. masak sampai kuah kering. tutup api dn perah limau nipis..
-bila inti dh sejuk, blh la buat karipap =)

ni tips utk frozen kan karipap atau kuih2 lain..
  • susun kuih atas dulang yg di lapis plastik. biar ada jarak antara kuih supaya x melekat.
  • masukkan dlm freezer smp keras (dlm setengah jam)
  • pastu boleh la di alih dlm bekas atau plastik. biasa me letak 10-12 bj setiap plastik.

5 comments:

tun_telani said...

mok woo cayangg!!! thank you for trying this recipe!! ^^ muah muahh!! tapi nape kulit dia jd pecah pecah camtu? hihihi..
tun pun akak buat frozen. sbb satu adunan kalau wat keick sket dpt dlm 40 biji la jugak.

Acik Erna said...

mok wo..nak kena buat jugak la..tapi akak buat karipap tak klim tangan.sebab tak pandai..guna acuan karipap tu..

HappyIrfa said...

SEMALAM KONON BALIK KEJE NAK BUAT KARIPAP TP HUJAN LEBAT X SINGGAH KEDAI..KENTANG TAKDE KAT UMAH.

PINJAM RESEPI NI LA YER..TERUJA LAK :-)

akuzle said...

napok pong sedak doh, mokwo wehs...

♫ mokwo® ♫ said...

to tun:
muah3x..kulit tu pecah sebb kena kona baring ngan budak2 nih..hihi

to kak erna:
mokwo guna caun gak..tapi ayik terbukak2 jerr...kenalah jugak ngelim!!

to happyira:
harap ira cuba..memang tak mengecewakan!!

to akuzle:
meme..sedak nih...tok ghugi cubo!..hihi..tergeliat lidah sat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...