Pages

Wednesday, October 19, 2011

kek lapis cheese persona ada nama baru !!

Assalamualaikum...
ni nama pokwo bagi...kek cheese tepung gomak...hihi...ohh pepandai jek pokwo ubah nama cun2 yg tuan punye resepi ni bagi....tapi kan kek mokwo ni memang nampak macam adik beradik kembar siam tepung gomak jerr...sebb terlebih serbuk sekuk atas dia...serbuk banyak2 tuh pun melayan kerenah amny...yang hanya makan serdak itu sahaja...isssh3x

land-slide!!..hihihi

pokwo suka dan anak2 suka...mokwo personally rasa tak berapa nak  kena kat anak tekak...next time instead of that cookies dust kita buh fruit cocktail lah pulok...baru ngam leeehh!!

tq Ryo, owner of d original recipe, and to those countless peeps for trying and recommending !

KEK LAPIS CHEESE PERSONA
resipi : Ryo@Ryoazhar
copied fr: K.Nor@SecubitGaram

Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE, mokwo guna tak habis pun 1 bungkus)
500 ml susu segar,dipanaskan (mokwo guna 250ml ajer)
B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura..mokwo syorkan guna philly, coz tartura tuh ade sedikit masin)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong. lagi lama, simpan lagi sedap kek nih!


11 comments:

K.Nor said...

lawo la mokwo, bila 2 tone layer gitu.. :)

Acik Erna said...

mokwo..akak dah cuba tapi tak tau macam mana..kena cheese yang masa teramat sangat..anak2 kata mungkin dah xpired mak beli ni.katanya..tak tau lagi bila percubaan kedua..

al-lavendari said...

rupanya macam sedap ..

senawang tinggal kat mana ?

saya di lavender heights.

tun_telani said...

LOL~~ mcm mana laa jd tepung gomak tu ye.. tp sebut2 tepung gopmak terasa mcm nk makan laa pulak.. lama betul x mkn tepung gopmak. xde lg org share resepi tepung gomak agaknya.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..agak2 kalau akak tabur serdak kaler choc tu mesti pokwo terpesona....

cik cek said...

Emmm...cantik ada 2 kaler sekut....tak kisahla nama apa pun kan...yg penting rasanya...ummphhh...memang sedappp..:D

♫ mokwo® ♫ said...

to kak nor:
lawo nkerr kak nor..malulah aii!

to kak erna:
kalau cis to masam..mesti dah basi lah cis tuh...harus coba lagi lenkali!

to al-lavendari:
saya tinggal kat tmn pinggiran senawang...

to tun:
mokwo pun rindu gak nak makan tepung gomak!!

to sue:
salam sue..pokwo pantanag ade cis..dia pasti terpesona

to cik cek:
memang sedap rasae dia tak rugi coba!

Nieza said...

assalam mokwo syng, cam no lak nampak mcm tepung gomak tu?.tapi sekali pandang lawo tu...tak pe la cam no pun ruponya kan janji mkn sodap..:)

rep: mak nieza masih belum pulih sepenuhnya lagi mokwo...tq atas ingatan mok wo yer..:

Ummi said...

Assalam Mokwo...kita pun dah buat, dah licin pun, tp xdan nak entry gak lgk..ni dipotong que lak oleh besday Aiman..igt pasni la kita masukkan...hehehhe, Thanks sudi wish dan doa tuk Aiman yea... :)

Anna Qawina said...

aslmkm Mokwo..sihat? aduuh..dah ramai yg buat, kita tak buat2..dah beli bahan segala..last2 sekut meri hampir habis dicicah air teh je..haha...

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaikumwbh Mok wooooooooooooooooo!!!
Apa khabar? Ayu memang busy tak leh blah. Insya'Allah, nanti free Ayu BW. Tp mmg la ni tak dan....but will always get us in touch:)

ehem ehem..nama kek tu cam kete ayu ar....:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...