Pages

Sunday, October 2, 2011

kek epal sihat !!

Assalamualaikum pembaca budiman....
Minggu lepas adalah minggu yang sibuk...sejak hari Isnin mokwo udah memulakan projek dobi-mendobi....segala mak nenek langsir Alhamdulillah sudah selesai di basuh...perkara yang sepatutnya mokwo buat sebelum Raya puasa dulu, baru sekarang selesai...apakan daya baru sekarang ada mesin basuh yang besar......bercinta sebenarnya nak beli yang baru..sebab mesin basuh yang kecil masih elok lagi...tapi bila di timbang2 balik berbaloi gak beli....kain baju kotor yang melonggok tuh kira mokwo masuk sekali harung ajerlah...amny yang kecik pun boleh rajin tolong basuh..mana tak nya....masuk baju n then hanya main tekan2 button yang berkenaan ajer...jimat masa ..sukah2.......now ada lebih skit masa nak menempek di PC...

pokwo tak abeh2 tersengeh2 melihat gelagat mokwo...dah lama dia offer nak beli mesin basuh yang baru.....tapi al-maklumlah..mokwo ni kan isteri mithali...tak nak menyusahkan suami yang penat lelah mencari rezki....ecehceh...pokwo memang untung!! :))

oklah tk sah menceceh panjang...moh lerr kite mengasah bakat buat kek pulak..lama dah rasanya tak buat kek...ye lah bulan posa mana lalu nak telan kek....macam tak kena ajer  dek anak tekak...lepas raya , mokwo tengok sana sinun dok pakat2 buat kek belaka....hajat di hati nak buat kek karemel felangi2 getuww...tapi kiv lah dulu...mokwo nak perabihkan epal.....kali nih mokwo buatkan kek yang healthy punya!!..ada epal dan menggunakan minyak zaitun



resepi asal dari Sini...tapi since mokwo buat half batch...sukatan pun kuranglah...dan mokwo sudah olah sedikit sebanyak sesedap rasa...

sejurus selepas di bakar ..kek nih seakan2 garing pada permukaan atasnya..mokwo syorkan untuk di biarkan semalaman pada suhu bilik..kek nih akan menjadi lebih lembut dan moist


KEK EPAL SIHAT( resepi asal Apple spice cake )

160ml minyak zaiton ( sebeno nyer guna butter cair lagi sodapp!! )
1 ½ cawan tepung gandum *
½ sudu kecil serbuk kayu manis *
½ sudu kecil baking soda *
½ sudu kecil baking powder *
½  cawan gula perang
½ cawan gula pasir ( manis jugak nih..syorkan kurangkan 1 sudu besar )
2 biji telur
1 ¾ cawan epal yg telah di kupas kulit dan di dadu
1 biji limau kasturi --ambil jusnya shaja
 ½ cawan kacang walnut-- kalau suka ( mokwo tak letak )

--- loyang 7"......sukatan 1 cawan = 250ml

cara2:
  1. ayak bahan yang bertanda *. ketepikan
  2. dengan mixer high speed pukul minyak + gula + telur  sehingga kembang
  3. masukkan bahan yang di ayak tadi kedalam adunan di atas ..kaup balik sampai sebati
  4. masukkan epal dan jus limau kasturi..kaup balik sampai sebati
  5. bakar dalam oven bersuhu 170 C selama 50 minit

2 comments:

Acik Erna said...

Assalam mokwo..dah siap mendobi ye..akak belum mula..sedap nampak kek apple mokwo ni.

♫ mokwo® ♫ said...

waalaikumussalam..kak erna..bila nak mula tuh?? keke nih nak kata sedap sgt pun tak juge..tapi bolehlah! mokwo suka sebb dia ade buah epal

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...