Pages

Monday, July 9, 2012

Nak Masak Apa ek??

Assalamualaikum....
tersangatlah boring nyeeeer hari ini...boring sebb mokwo tak dek geng makan2....pokwo puasa...jadi nya kalau masak awal2 pun macam tak best......mokwo ingat nak masak ikan senangin, tetapi sampai pukul 12 tengah hari , ikan ku masih kejung lagi...sudah nya mokwo dan si kakak makan nasik tunjuk2 jelah yang di beli oleh pokwo.....hihi..ini sudah terbalik...orang puasa yang cari makan untuk orang yang tak puasa !!! bertuah badan betul..!!

so sekarang udah petang..baik mokwo kerjakan si senangin tuh.....kang hanyir setaman pulak !! ini lah kesan nya kalau sudah melangut depan komputer....cadangnya nak take 5...tapi 5 hours blog hopping pun  terasa tak mencukupi...aaahhh...mokwo sudah jadi hantu blogging !:))....errrk nanti ada cerita hantu yang mokwo nak ceritakan.....kena kuatkan semangat dulu lah yek!!

kepada yang berpuasa tuh...Selamat Berpuasa dan Selamat Berbuka mokwo ucapkan...mokwo nak masuk 'office' dah nih...tata..tititutu..daaa

baru siap dessert pengat pisang kurang kolesterol...tukang masak dah makan 2 mangkuk..huhu...nyaman nyaaa!!

12 comments:

Acik Erna said...

SALAM MOKWO..acik kalau ikan senangin tu suka sangat msak lomak cili api..lemak dan lembut je daging dia

zila norazila said...

salam mokwo
alollo kesianya x der geng nk mkn yer..x per leh buka sama2 nnt..sedap pisang tue..fav zila sefamily:p

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

salam mokwo...

uish pengat pisang tu kalu yg takde santan lagi sedap kan...heheh


mokwo nk tanye ni, pasal black pearl. macammane care simpan black pearl lepas dah di masak? simpan dalam peti ais? kene tambah air atau tak? sebabnye lepas masak black pearl tu..dah sejuk saye letak kan gula dan kacau..ok lepas tu nak saye simpan dalam peti ais la kan..esoknye bile saye nak gune, kesemua black pear tu melekat dan keras...so saye kene tambahkan air, masakkan semula...baru la bole cerai2kan each other black pearl tu... lepas tu try pulak tambahkan air dan simpan dlm peti ais jugak...bile nak gune, die dah tak melekat tapi black pearl tu kembang staman dan dah tak de rase manis...macam mane ye mokwo simpan? simpan kat luar je ke ? ke kene masak sikit2 sekali habis makan je?

mokwo® said...

ye lah kak...tak tau pun ikan nih sedap..mokwo just beli baru2 nih...berkenan pulak dgn rasenya yg ala2 daging ayam!

mokwo® said...

salam zila....selamat berbuka zila...tolong makankan utk mokwo yek!

mokwo® said...

mummy..tu namanya sira pisang...sedap jugak tuh!!
sebelum simpan black pearl biasanya , mokwo tuskan air betul2.masukkan dalam bekas tupperwer...boleh di simpan dalam peti sejuk maupun di simpan dalam suhu bilik..InsyaAllah, mokwo dah try..simpan di luar for 3 days..BP masih dlm keadaan elok lagik...tapi kalau mummy tak confident..simpan ajer dlm peti sejuk selepas di tuskan betul2, tak perlu gaul dgn gula...bila nak guna ambil sedikit dgn sudu..then panaskan balik dgn sedikit air. bila BP tu dah bercerai, tus balik n gaul gula
memang leceh...tapi tu lah..Bp nih derang tak jual skit2..memang kekadang jenuh nak perabihkan bila sekali kita dah memasaknya!!
selamat mencuba!!:)

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

tule leceh bin payah jugak dengan bp nih... so kesimpulannya kalao nak masuk peti ais toskan betul2, tak perlu nak gaulkan gula dulu..nak guna panaskan dgn air, bp dah tak melekat baru gaul gula...adoyai..buat abes gas je camni kan :))

mokwo® said...

heemm gitu lah yang mokwo buat...lagi satu BP yang dah di masak tuh boleh di simpan dlm peti sejuk..tahan sebulan...yg ni mokwo dah cuba sendiri
next time kena beli je lah yg dah siap buh dlm air...biasanya memang tak terhabis nak makan!huhu

Rohah said...

hehe kak, kalau dah ngadap laptop mmg macm tu lah keadaannya.5 minit jadi 50 minit, tak sedo lg, 5 jam ghupenye...barulah istighfar...hhehe.same kisahnye:)

cik cek said...

Mokwo...nak pengat pisang semangkuk..he he..ceapnya...nak rasa mcaron ngan coconut candy...jom la singgah lagi ke dapo kita..:)

mokwo® said...

kita nih memang kaki melangut..hihi..tapi betulllah sedap na baca n3 org2 lain...di tambah kalau ade gambo2 yg boleh buat mulut ternganga..lagi lah mcm tak nak balik!

mokwo® said...

cek...tahniah dah buka bz sendiri...harap bertambah maju yek!! InsyaAllah..kalau teringin pasti mokwo ode je dgn cek...sonang banyak!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...