Pages

Sunday, April 14, 2013

Apam Karamel Moist !

Assalamualaikum,
Alhamdulillah baru boleh main masak2...sebelum ni langsung tak dapat peluang nak pegang puyuk!!!
Sumber resipi...KNJ tak dapat nak trace balik...rase2nya salin dri internet...ker dari buku ker??...hemmmm tahlah...ni 3 taun lepas punya cerita ..zaman belum ada blog lagik!





tektur nya sama seperti kek..yang mencair dalam mulut...gebu, harum,dan moist!
nway...terimakasihlah kepada empunya resipi..kalau ada sesiapa rase2 resepi ni dia punya...bolehlah bagi tau KNJ dan link nye sekali utk akak letakkan di sini, buat rujukan semua...!



Bahan2nya:

untuk gula hangus (karamel):

1/2 cawan (penuh)  gula pasir
1/2 cawan air
1/2 cawan butter (113gm)
220ml susu cair
1/2 sudu kecil vanilla esen

cara2:

  1. dalam kuali, hanguskan gula pasir hingga perang
  2. masukkan air sedikit demi sedikit sehingga gula hangus larut sebati.
  3. masukkan butter.padamkan api. kacau hingga butter cair
  4. masukkan susu cair dan vanilla
  5. ketepikan
bahan apam:

1 1/2 cawan tepung gandum*

1 sudu kecil baking powder*
1/2 sudu kecil baking soda*
2 biji telur


acuan2 kecil yg telah di sapu minyak

cara2:
  1. panaskan kukusan.balut tudung pengukus dengan kain bersih
  2. ayak bahan bertanda *.ketepikan
  3. pukul telur hingga gebu
  4. satukan bahan campuran gula hangus dengan bahan tetepung yg di ayak tadi hingga sebati
  5. masukkan telur yg telah di pukul.
  6. kaup balik hingga sebati.
  7. sudukan adunan dalam acuan yg telah di sapu minyak.
  8. kukus 15-20 minit dengan api besar hingga masak

11 comments:

ady said...

sedapnye apam..suka yg moist2

Liza said...

bestnya kalau dpt mkn apam yg kak nik buat...hiihhii

Nooriah Abdullah said...

tertarik lah dengan apam ni cute mute sbb dia kecik molek je dah tentu satu tu terus masuk mulut heee

tun_telani said...

Nyumm!! tun panggil apam mentega nih.. mmg sgt sedap! byk2 kali duk ulang2 makan pun x jemu.. xtau resepi sama ke tak, tp lebih kurang la nih.

Mas said...

suka apam karamel.....

Kak Nik Ja said...

to ady:
apam memang sedap kalau yg moist...kering2 nanti lekat kat tekak..:)

to Liza:
meh bawak pinggan ! akak bg tapau!

to kak Nooriah Abdullah:
buat kecik2 senang nak masak kak...masuk mulot terus telan jerr..tak yah kunyah..jimat tenaga..negee, ngee

to Tun Telani:
akak pun perasan ade org panggil apam ni apam mentega...dah tengok dah resepi tun tuh...sukatan tak sama..tak bahan asas sama lah...next time nak terai resepi kat blog tun pulak!

to Mas:
jom makan sama2 akak!! memang sedap ni!

Rohah said...

suka kak apam ni...lemak2 manis

Acik Erna said...

Assalam KNJ..tengok gambar nampak sedap sangat

Ayu said...

Assalam Kak Nik,
waduh apam caramel, teringin nak buat..tapi selalu terbuat apam lain..huhu...sedap ni..ada lagi tak?..

Kak Nik Ja said...

to rohah:
resepi ni rohah tak terlalu manis..just nice...tapi berlemak tu memang tak di nafikan..hihi

to Kak E:
sedap ni kak..rase pun x manis sgt..kak e terai yek!...;)

to Ayu:
Assalam Ayu....haha...cer terai buat yek...KNJ pun panjang jugak list apam yg nak di terai nih!!haiiish nasiblah blogger masak2...list x pernah abes!!>>>:0

jelita said...

terimkasih ataas resep2 nya

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...