Pages

Tuesday, April 16, 2013

Pau Gobbu Mai

Assalamuaalaikum,
Salah satu xtivity kalau akk masuk FB ialah shopping (window shoppin je...cuci2 mata) dan menyalin resepi !! kekadang ada juga yg message kat akk...tapi lambaaat akak balas...mintak maaf sgt2 sebb mungkin masa tu akak tengah gigih dan tekun menyalin resepi...:)) bila akak nak balas message org tuh..tengok2 dia dah log out dah pun!!..:(

 Oklah ni adalah salah satu resepi dari FB yang KNJ salin. resepi  dari Mai Zura admin nye Mai Share Resepi di FB..beberapa kali Mai dok tayang, sampai KNJ mcm tak leh nak tido lena di buatnya...:D so KNJ berjaya buat jugak semalam...but still ade beberapa butir lagi hari ni dan still menten gobbu walau tidak di steam semula !
 Jom semak resepi nya yek! terimakasih Mai Zura !


PAU GOBBU..

DOH:
2 1/2 cwn tp. gandum ( KNJ guna superfine flour)
3/4 sdt yis kering-(Mai guna kijang)
1/2 sdt b/ powder
4 sdm gula castor
1 sdm lemak sayuran(shortening)
1 sdt bread softener(Mai guna Bread Improver)
1/2 cwn air suam (KNJ lebih kan beberapa sudu besar air)

##
- masukkan tpung,yis,b/ powder,bread improver dlm bekas
- gaul rata & masukkn air suam sedikit2
- masukkn shortening.,uli lagi hgga doh licin/ x melekat
- rehatkan DOH 20 minit
- bhgi:kn DOH @ bulat2kan
- masukkn INTI KELAPA & bulatkan kemas2
- letakkan PAU diatas paper cup& susun dlm pngukus.
- biarkankn PAU 45mnit dlm pengukus(biarkan ia naik dulu)
- kukus 10 minit(pastikan air pengukus dah mndidih dulu..yer..)

**utk PAU yg lembut dan gebu > air mesti betul2 panas

INTI KELAPA  (KNJ guna inti kacang beli siap punya)

INTI:
250 gm kelapa parut
100 gm gula Melaka
150 gm gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan( disimpul)
2 sdb tepung gandum
~Kelapa, gula melaka, gula pasir, d pndan & air dimasak.
~Apabila sudah hampir kering masukkan tepung gandum.
~Masak di atas api yang sederhana
~Masukkan dlm Tupperware....yer...

DAPUR : Mai Zura
Mai Share ReCipe

10 comments:

tun_telani said...

Salam kak nik ^^ dh lama tun xwat pau.. mmg nmpk sgt gebu la pau akk nih..

Kak Nik Ja said...

salam Tun..memang gebu pau ni..resepi dia pun mcm senang..nanti terai ekk!

atie @ ejay said...

teringin pulak.. nak kena beli inti dulu lah hihi

ady said...

as-salam
mmg npk gebu pau ni..dah lama tak buat pau..

Rohah said...

Tu dia...sedap dpt gigit pau gebu.

Acik Erna said...

assalam KNJ..inti kacang readymade punya beli kat mana..akak tak pernah tau pulak..he he

Ct NoArizah Aris said...

Gebu betul pau tu tgk gambar pun rasa macam dah ada dalam mulut dah :)

Kak Nik Ja said...

to atie@ejay:
nanti beli dan boleh terai yek!..uli betul2 kay!

to ady:
Assalam ady..memang gebu dan sedap juga

to Rohah:
sampai esok pun masih gebu lagik ni rohah!

to Kak E:
Assalam kak...kita beli inti ni kat kedai bakeri rakan kat taman chempaka...berdepanan dataran senanwang tu..harap kak E boleh cari di situ

to Ct NoArizah Aris:
memang gebu..nanti jgn tak buat yek!

hana said...

Salam kakak cantik... Mmg gobbuu segobbu pipiku yg bambam! hihihihi... hakakk klu dah abis g buat lagik! jgn kata malas! tak baek! kekekekeke

Kak Nik Ja said...

salam Hana Cun melecung...mane ade akak malas..hakak cume tak rajiiiiin jek...hihi...gi buat sendirik yek..dtg lambat memang dah abeh! ade 1 pun nak bagi darwish suh kongsi nga dania!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...