Pages

Friday, May 21, 2010

donut nasik

mempelbagaikan kegunaan nasik..bleh buat roti dan donut jugak! sedap dan lembut..adunan nih dapat skit je tau! kalau kat rumah tuh memang ramai peminat donut..di syor kan buat lebih! selamat mencuba.....

bahan2:
bahan A:
1/2 cawan nasi (60grm)
70ml air suam
bahan B:
1 cawan tepung roti/ gandum
2 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil yis instant
2 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
bahan C:
1 sudu kecil marjerin
Cara2:
  • kisarkan bahan A
  • satukan bahan B dlm mangkuk adunan. masukkan bahan A
  • uli sampai sebati. atau sapa yg ade food processor or BM bleh masukkan aje dlm nye
  • masukkan bahan C dan uli lagi till kenyal. kalau adunan sedikit lekit..bleh tambah 1 sudu kecil tepung gandum
  • tutup adunan dgn kain bersih dan biar naik 2 kali ganda or lebih kurang 1 jam
  • tumbuk2 adunan dan canai terap dgn acuan donut
  • jika susah nak terap, sapu sedikit minyak pd acuan dan tangan
  • letakkan donut pd dulang yg dah di lenserkan dgn minyak dan biarkan naik kembung elok for 1 hour lagi
  • goreng terendam menggunakan api yg sederhana
  • sejatkan dan buh lah topping choc ke, gaul gula ke...ape2 lah yg berkenan dek ati!


3 comments:

Eliza said...

salam mokwo. kita nak c&p yg ni jugak yer. masuk list buku 555.npk cam mudah jer.

ari tu punya capati pun belum cuba lagik. tak jumpa2 lg tepungnya.tq

izahdaut said...

mokwo..sangat interesting resep ni.mudah je kan..bleh cube ni

mokwonik said...

to eliza:
haah..c&p le tak dek hal..mokwo pun byk gak list resepi2 yg belum terai...sampai buku tak ckp nak tulis!

to izahdaut:
senang je izah..cara2 pun sama mcm buat donut lelain!slamat mencuba!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...