Pages

Wednesday, May 5, 2010

masak lemak tempoyak ikan tengiri


salam kembali siaran semua...Alhamdulillah, ari nih masa mokwo agak lebih renggang dr ari2 biasa..jadik sebelum kesibukkan, mokwo amek kesempatan inilah utk update blog..sayangnye masih belum boleh sempat jenjalan2 ke umah kawan2 lain lagik..klau dapt ziarah pun nak 'shout' ape2 pun masih tak nyempat..kekadang line ternet yg menjadi sedikit slow melow, banyak membantut keinginan mokwo utk jenjalan ke blog lain..ditambah kesihatan anak2 lately ibarat mcm org lumba lari berganti2, amny ok kakak lak demam, kakak dah ok, amny lak demam..dua2 dah ok mokwo lak yg ko!...hehheh
dekat area mokwo sekarang tengah hot demam denggi........beberapa org kenalan mokwo dah mengidap penyakit nih dan dah beberapa orang jugak yg masuk sepital..so memang kena take extra precaution...jam 5.30 pm sudah siap2 kena tutup jendela umah,longkang2 depan umah kenalah ditabur abate(ubat utk mematikan jentik2)..kawasan di sekitar umah mokwo memang tak de masaalah sebb sekelilingnya nya udah di simen, tapi mokwo cukup risau kawasan belakang jiran umah mokwo yg dah jadik cam hutan amazon..nak tolong bersihkan, pintu pagar berkuncilah pulak...hopefully depa come back soon!
berbalik kepada resepi ari nih, lama dah mokwo tak makan gulai tempoyak nih..ari tuh terajin bangun awal , bertandang kat pasar tani..ternampak lak tempoyak yg disusun bertingkat2 dekat satu gerai nih..sungguh menggoda betul baunye! lalu terbeli lah barang sebekas tempoyak itu..balik umah dah termenung nak masak ape dgn tempoyak tuh! last2 my neighbour bagi suggestion utk masak lemak!..almaklumlah org nogori...masak lemaklah yg paling femes! kata jiran mokwo, resepinye sangat mudah..hanya berempahkan segenggam cili api dan sedikti kunyit..dah! woyooo...tak tercabut kepala ke kepedasan...mokwo cili2 api nih surrender siang2 lagik!so meh tengok resepi yg cukup mudah n simple...
bahan2:
1 ekor ikan tengirri- siang dan hiris( berat dlm setengah kilo)
2 " kunyit- tumbuk
5 biji cili api yg ijau punya- tumbuk( klau sapa yg bleh tahan pedas, bolehlah buh byk2)
2 biji cili merah- potong kasar
1/2 kiub ikan bilis knorr
1 sudu besar tempoyak
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
garam dan gula secukup rasa
cara2:
-masukkan santan cair dlm periuk, masukkan bahan2 tumbuk, kiub ikan bilis dan tempoyak
-biarkan mendidih seketika. kemudian masukkan ikan dan santan pekat
- perisakan garam dan gula nye..kacau gulai sentiasa supaya tidak berkeladak
-bila ikan dah masak bolehlah di hidangkan

2 comments:

ijayuji said...

Salam mokwo!! kita pun ketingalan bas nii ehehe... sume sedap2! nak2 new york ciskek tu ;-) pastu kan ayam yg kat atas ni pun sedapnyer! sume2 sedap! nak tapau sume sekali buatkan yg baru taw! ehehe... komen kat sini sbb cbox mokwo tak mo kuar huhuhu..

mokwonik said...

nak tapau semua yek...jenuh lah mokwo nak bersilat kat dapur..heheh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...