Pages

Saturday, May 15, 2010

roti jala

cicah kuah sardin!!


still can maintain ayu menunggu utk dipadankan ngan susu pekat!
projek menjala di daratan..mcm2 rupa bentuk jala ade..jamu mata yeh..then meh tengok resepinye..mokwo mkan ngan sardin jek..yg kaler pink tu pulak...anak2 dara punya roti jala yg di makan bersama susu pekat manis...seksa gak nak menjala bentuk nih..tapi bila dah buat rasa mcm tak leh nak stop lak..heheh..tq to all those yg dah contributed the creative ideas like hana , ika, lemongrass,azie,ummi zai kuantan, nor gganu and maz bahrain
below was the pic of self-made mould that mokwo used..kenal dak botol ape?..nampak dak lubang kat penutup botol tuh? kahkahkah..jimat gitu!!!..botol mayo yg dah di beli, lobang dia megalah lobang idung gajah..besar sgt! tu lah sebb..ni semua idea dr maz bahrain ..penutup botol mokwo tebuk ngan paku yg telah di panaskan...tekan2 skit till dpt size lubang yg diingini..........
tq maz!



so this was the recipe that i had used:

roti jala:

2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 3/4 cawan air
1/2 cawan susu cair

garam secukup rasa


cara:

-campur ke semua bahan2 dan mix dgn hand whisk sampai tak berbintil

- guna non- stick pan or kuali leper yg telah di sapukan dgn minyak

-maka mulalah menjala yek!

utk cara menjala nya sila klik di sini! tq min n azie!




4 comments:

izahdaut said...

tepuk tangan tepuk tangan..syabas mokwo yang sangat kretip...ala nak buat gal la..tapi nak tebuk cemana entah..sangat teruja tengok jala yg kalepul itu

mokwonik said...

mekasih2..mokwo tebuk ngan paku yg telah di panaskan..then cucuklah kan atas penutup btl tuh....klau tak cukup besar..panaskan lagi paku tuh dan cucuk lagi! paham tak?

Kak Rose said...

keratip sungguh mokwo nih...nak tiru gak lah idea ni...kak rose bli gak botol mayo tu...sekali tuang macam penuh satu koli ...besar sangat lubangnya....

mokwonik said...

to kak rose..betul tuh kak rose..roti jala dah jadi lempeng berlubang segan2 giteww..ohhh tak sanggup nak tengok!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...