Pages

Monday, September 20, 2010

biskut maamur

ini antara biskut yg cukup popular..kalau di hidangkan pd tetamu, biskut nih lah yg abih dahulu....tapi kan di sebb kan mokwo buat satu adunan dan telah di bahgi kpd 2 tuan..so masing2 dpt skit sorang..
so kalau dah habis masa di hidang pd tetamu..kita org buat donno ajek..sori lah no refilled...sebb nanti tetamu lain tak dak pa nak jamu lak!
biskut nih tak telalu rapuh dan tak pula terlalu keras..yg best nye bau ke'lembu'an tuh tak lah ketara sgt..tapi awas yeh..tukang buatnye  mesti bau cam lembu jugak lah...hahaha..lepas buat kena cepat2 mandi yek!

bahan2 :
4 1/4 cawan tepung gandum-- di ayak
1/4 cawan coffeemate
1/4 cawan gula icing
1 cawan myk sapi (mokwo guna jenama enrico)
1 cawan majerin
1/2 sudu kecil garam

inti kacang:
100gm kacang--di sangai, buang kulit n kisar halus
60gm gula icing
-satukan semua bahan2

salutan
gula icing secukupnye

cara2:
-gaul sebati myk sapi n majerin dgn senduk kayu sambil di kepuk2 skit
-masukkan coffeemate, gula, garam. gaul sebati
- masukkan pula tpg gandum sedikit demi sedikit dan uli sampai sebati..lemah lembut jek uli yeh!
- ambil dlm 1/2 sudu kecil adunan, leperkan dan buh lah inti kacang..gentel bulat2
-ulang process di atas sampai habis
- bakar biskut pd suhu 165 C for 15 min
-sejukkan sebentar
-bila dah sejuk, gaul biskut dlm gula icing dan boleh di simpan dlm bekas kedap udara

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...