Pages

Wednesday, September 1, 2010

pulut dakap pisang


salam ramadhan semua..anda suka tak kena marah? atau anda suka tak marah orang? ada sepasang suami isteri nih..isterinye oklah, boleh di bawak berbincang dlm segala hal..tapi suami nye ayoooyoo..skit2 nak marah2 orang..bukan itu sahaja kekadang marah2 tuh sampai sumpah seranah pd isteri..anak2 nye..tak kiralah sapa saja yg tak berkenan dek hati si suami  itu tadi..kasian  nengokkan si isteri..maruah dan aib nye tidak dapat di bendung oleh kerana buruk laku si suami...mentally tortured tau..
ada sekali tuh si isteri mintak pendapat mokwo tentang suami nye..mokwo kata  bagi mokwo seseorang suami haruslah menjaga maruah seorang isteri, melayan isteri sewajarnye dan memelihara aurat si isteri, kerana isteri adalah amanah Allah pd nye..kata mokwo lagi kalau si suami itu tak boleh berbuat demikian, bagi mokwo isteri boleh bertindak angkat kaki..sebb kesabaran seseorang itu ada had nye..kalau u all cam mana..bleh tahan dak laki cam gituh???mokwo tak leh..nauzubillahiminzaalik..mintak Allah jauh kan dr suami yg jahat sebegitu!

yg ini dalah kuih kegemaran pokwo..di sebbkan pokwo cukup baik bg mokwo,marah kat mokwo dlm setahun pun boleh di bilang dgn jari.. mokwo tak kan miss buat kuih nih di setiap bulan ramadhan..kuih nih sebenarnye tak sesusah mana..tapi nak carik pisang yg sesuai tu yg susah..paling elok guna pisang kebatu or pisang raja..pisang yg ada rasa manis2 masam skit dan tak terlalu lembik bila di msak..tapi kalau tak de gak, pisang awak pun boleh

bahan2:
250 gm pulut- rendam semalaman
santan cair secukupnye- enuf utk tenggelamkan pulut
5-6 biji pisang kebatu, raja or awak- buang kulit
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
kalau nak buh pewarna pun boleh
cara2:
-gaul semua bahan kecuali pisang dan kukus pulut sampai masak
-ambil dlm segenggam pulut dan ratakan atas daun pisang
-ambil pisang dan letakkan atas pulut..gulung pulut sampai menyaluti pisang sepenuhnye..mcm gulung sushi gitew..yeh!
-balut pulut yg dah di gulung tuh dgn daun pisangyg telah disapu santan cair skit dan ikat kemas dgn tali rafia
- kukus dlm 20 minit

bahan2 kelapa manis:
1/2 biji kelapa parut ambil putih aje
4 sudu besar gula
secubit garam
1/2 sudu kecil tepung ubi yg dibancuh dgn 2 sudu besar air
1/2 cawan air
cara2:
-masak semua bahan kecuali tepung ubi till jadik sedikit kering guna api sedrhana
-masukkan bancuhan tepung ubi dah kacau sampai likat
-hidangkan bersama pulut dakap pisang tadi

1 comment:

kakchik said...

salam ramadhan mokwo.

lama tak singgah tapi selalu dok baca kot google reader je kalau mokwo update. mula2 baca post mokwo ni ingatkan mokwo nak syarah pjg pasal story suami isteri tu tapi terus tukar gear bila masuk perenggan ke-3 hehe.

moga-moga suami kita sentiasa seorang lelaki yang bertanggungjawab terhadap dirinya, agamanya, kita/keluarganya, masyarakatnya dan negaranya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...