Pages

Thursday, September 23, 2010

pau fida myr

kali nih cuba resepi kak fida di myr..sedap gebu, lembut, kenyal n lemak2 gitew..mokwo gantikan air suam dgn susu cair..wow memang sedap betul hasil nye sampaikan bebudak kat umah sekarang akan makan kulit dulu..klau dulu masing2 akan korek inti

arakian, ada suatu hari tuh, amny terlalu ingin makan pau..kat seremban nih kalau petang2 susah sgt nak cari pau panas yg halal..frozen punya adalah..so dipendekkan crita, mokwo terjumpa lah gerai seorang kakak melayu nih yg jual pau..pau dia nampak sedikit kekuningan..didn't suspect anything..mokwo beli RM 2 for 5 paus..mahal!!! 40 sen sebijik..hemm tak pelah..anak nak makan, umi nye lak malas.
.beli2 aje..MasyaAllah!! mau jerit deh mokwo..bila di pegang itu pau, pau tuh lembut skit jek dari batu sungai tau!!

balik kerumah amny hanya makan satu gigit..lepas tuh dia  dah x nak..mokwo pun post mortemlah pau tersebut...MasyaAllahhhhh!!!!...lagi skali nak menjerit haku! inti kaya nya bau sungguhlah busuk!! AStarghfirullah!!!..hemm rezki mokwolah...
so moral of d story..NAK MAKAN SEDAP SINI, KENA USAHA BUAT SENDIRIK!!! hahaha..sabar jelah bila dah terkena!
tq kak fida for d recipe!


Bahan-bahan ( 20-24 biji )


500 g tepung Hong Kong (3 3/4 cwn rata, 10 g=1sb rata)- ayak

50 g gula halus (3 1/2 sb rata)

250 ml air suam (mokwo guna 200ml susu cair + 50ml air suam) 

2 sk yis segera

2 sk double acting baking powder

1 sk garam halus

40 g crisco / shortening (3 sb rata)

secukup inti -

Cara-cara
 Satukan air suam,gula,garamyis,baking powder dlm mangkuk mixer dan kacau rata lalu masukkan tepung dan diuli dgn hook beater hingga rata dan masukkan crisco dan putar lagi sehingga doh tidak melekat di keliling mangkuk
.Sekiranya adunan masih melekit,tambah tepung dan uli terus.Tutup mangkuk mixer dgn plastik dan perap doh selama 30 minit.

Ambil sedikit adunan (akak timbang 40 g dan dapat 24 biji) dan dibulat2kan hingga habis.
Leperkan bebola doh dan isi inti pilihan dan bentukkan bulat semula(diponjot atasnye) ikut krativiti masing2.
Alas setiap pau dgn kertas kuih yg digunting bulat atau potongan daun pisang.Susun di dlm loyang dan jarakkan dan biar naik 2 kali ganda.

Kukus pau selama 10 minit atau sehingga masak dlm kukusan yg telah dipanaskan terlebih dahulu.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...