rupa mungkin tak cantik tapi rasanye sodapppp!
resepi yg mokwo dapat dari sebuah majalah..klau tak silap majalah wanita..resepi nye mokwo tengok tak jauh beza dgn kuah kacang yg di buat oleh org lain..so resepi nih adalah salah satu variasi yek!......selalu pun mokwo dok guna resepi ni jugak dan malas nak cuba resepi lain...sedap sgt dan begitu wangi sekali!! .
Bahan-bahan :
500 gm kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan dikisar)
4 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
2 batang serai-ambil putih aje*
1/2 inci halia *
1/2" lengkuas*
1 sudu besar udang kering--rendam jap*
15 tangkai cili kering--rebus dan kisar (boleh tambah/kurang ikut suka)
3-4 sudu besar gula pasir
1 sudu besar pes asam jawa
3 helai daun pandan--siat2 dan simpul
skit kicap manis--mokwo tambah utk bg kuah lebih gelap
garam (mengikut citarasa)
air secukupnya
Cara-cara
Kisar bahan2 bertanda *.
Panaskan minyak secukupnya di dlm periuk. Tumis bahan2 kisar, cili kering dan serai dan daun pandan hingga wangi.
masukkan air dan biarkan ia mengelegak dlm 5 min..kemudian barulah di masukkan kacang kisar tadi
perisakan dgn asam jawa,kicap manis,garam dan gula pasir secukupnya.
masaklah hingga kepekatan yg di kehendaki mengikut selera masing2. biasa nye mokwo masak dgn api sederhana till kuah skit pekat..tidak terlalu runny!
boleh dihidangkan bersama2 ayam bakar,nasi himpit, ketupat nasi or ketupat palas .
No comments:
Post a Comment