Pages

Tuesday, June 12, 2012

Black Pearls...cara ringkas untuk memasak nya!

Assalamualaikum........

Mokwo belum masak lunch lagi...baru balik dari pasar tani di Ampangan
selepas selesai membersih ikan2..mokwo perkesahkah pulak si Black pearls nih....so before berlanjutan buat benda lain,mokwo nak buat quick update ...

black pearls nih mokwo beli di kedai bakeri Yummies di Bangi suatu masa dahulu:))....mokwo terlalu sukakan minuman di cool blog terutama sekali teh susu sejuk yang di letak black pearls nih...amat ketagih rasanya.......so mokwo ingat nak buat sendiri lah

bila mokwo google cara memasak,...macam2 ada....tapi mokwo buat ikut cara nih...lebih senang dan ringkas.
cara nih pun, mokwo tengok bebudak dekat cool blog tu sendiri yang buat...so have a try yek!

rasa nya kenyal2 nak iras2 cendol !! i like!


Bahan:
1 cawan black pearls( BP) kering /Tapioca pearls
5 cawan air
2 sudu besar gula pasir
1 biji rice cooker

cara2nya:
  1. masukkan air dalam rice cooker
  2. tekan function 'cook' pada rice cooker tersebut
  3. biarkan air mendidih. kemudian masukkan black pearl yang kering
  4. masak dalam 15--20 minit atau sehingga semua black pearls bertukar jernih dan kenyal. sekali sekala bolehlah di kacau periuk tu. untuk mengelakkan black pearls(BP) dari melekat di dasarnya
  5. bila dah masak, tapis BP dan cuci sedikit dengan air  bersih
  6. masukkan BP dalam bekas bersih dan gaulkan dengan gula pasir...sedia untuk di guna!
  7. BP nih sesuai di masukkan dalam minuman kegemaran anda seprti teh susu, sirap bandung, kopi susu, mocha, choc drinks dsb!
Untuk cara alternative dan gambar BP yang kering, u aols boleh lihat di blog hazila my Small Kitchen

19 comments:

Acik Erna said...

assalam mokwo..tak tau pulak namanya..he he..suka ni sedap mula makan masa di iceroom rasanya

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam Mokwo,musim panas ni mesti sedap masukkan black pearl dalam minuman sejuk kan?

Bicara Kak Noor said...

salam mokwo..
saya ni jakunis sikit tak pernah makan pun benda tu hehee mesti kena try ni rasanya kan hee

hazila said...

Baru teringat masih ada balance black pearls yg belum dimasak. Entah entah dah expired.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

black pearl ni tak pasti pernah rasas atau tak.. sama tak dgn yg ada dlm minuman kat restoren nasi ayam penyet tu? hehe...

Rohah said...

nampak best je kan..mesti sedap dibuat minuman time cuaca panas mcm sekarang ni

~~zana@pb~~ said...

Mokwo, akak tergelak baca 1 biji rice cooker, sebab akak fikir makanan...haha...bolehkan tak terfikir periok.
Dulu2 kan, akak tak suka benda2 mcm ni. Sejak kat sabah ni tersuka pulak. Nanti nak cari.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Mokwo..xpernah rasa yg camni.Nak segelas bolehhhhhhhhhhhhhhhh????hikhik

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

mokwo saye penah gi pasar ampangan tu..memacam ado..suke pegi sane...kalau gi umah pakcik saye kat taman rasa sayang senawang tu , mesti gi sane.. mokwo dok mane?

eh..saye pun ketagih bubble milk tea ni..kalau kat chatime tu satu cawan 5.90..aduh kalau dah 5 cwn sekali beli...botak la kan...nanti nak cube masak black pearl tu...

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

mokwo ape rupe black tea yg belom masak? yg dalam packing ..

mokwo® said...

to kak erna:
hihi mokwo pun baru tau daaa...sedap nyaman jek..kat esroom tu tak pernah lak mokwo makan..selalunya gi sana makan itu tempura durian jek!

to puan ros:
sedap banget nih puan ros...minum skit2 bole ketagih!

to kak noor:
jakunis..hihi sam lah kita ..kalau tak negokkan ramai org beli air kat cool blog tu..tak try lah mokwo benda nih!

to hazila:
betul tu zila..bila dah beli tuh banyak tak termakan!!

to madiha:
mokwo tak pernah pergi lah madiha itu rest nasi ayam penyet...mungkin sama kot!! lapar lak dengar nasi ayam penyet!

to rohah:
sedap rohah..lega tekak minum..gantian baru buat biji selasih!

to zana pb:
hihi..kena sebut tuh sebiji rice cooker... ingredient utama tuh!

to atei:
mane poie lamo menilang...meh minum dgn mokwo!!

to mummy miqhael:
mokwo dok kat tmn pinggiran senawang....dalam 20 minit tuh dari tmn rasa sayang..senang2 singgah lah ye!
boleh tengok rupa BP yg kering di blog hazila...klik dekat link!

zila norazila said...

salam mokwo
wahh upanya snang jew nk buat BP tu yer.ank kt umah tue suka btl ..nnt kita nk try jgk la..thnks yer:)

Nieza said...

Assalam mokwo, saya pernah makan ni masa beli ABC dulu kekadang ada diorang masukkan black pearl ni tapi tak pernah lagi buat sendiri.

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

insyaallah mokwo...kalau ke sana nanti kite roger2 mokwo eh...

Syuhada Razak said...

dkt mn nk beli?

ramlag hashim said...

assalamualaikum mokwo..dekat mana saya nak beli black pearls ni..

ramlag hashim said...

assalamualaikum mokwo..macamana saya nak beli black pearls ni.

ramlag hashim said...

assalamualaikum mokwo..dekat mana saya nak beli black pearls ni..

Tautan mahabbah pbjj ukm said...

Time kasih ye tolong bagi cara masak. Saya pernah buat tapi x jadi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...