Pages

Thursday, June 21, 2012

muffin pandan ajelah akhirnya.....

Assalamualaikum.............
Mokwo Orang kata 'verangan biar setinggi langit "...so mokwo pun beranganlah...nak buat kek yang canggih sekali, belang2....warna warni pelangi...di hiasi dengan icing pancawarna..buah-buahan exotic....hemmmmmm....zzzzzz!!!

pergi ke supermarket...mokwo balik dengan tangan kosong....kecoh!!!...amny hilang semasa mokwo shopping di sana..sudahnya mokwo fobia...lepas ketemu amny yang dah merah mata menangis bagai nak rak....mokwo tinggalkan trolley yang sarat barang tuh ..lalu terus balik

sampai di rumah..mokwo menepuk2lah pipi  yang gebu nih...awatlah tak di bayar barang2 tuh....kang dah tak jadik kerja haku nih...tapi kan suspen punya pasal..otak seakan shut down...blurrrrrrr

TEtapi janji harus di tepati...............so godek2lah apa saja..janji jadi seakan2 kek atau sejenis dengan nya....pokwo pasti tak kisah...pokwo memang tak banyak kerenah...yg banyak kerenah lagi mcm2 adalah mokwo..:D
fresh from oven!!

pokwo makan tanpa banyak tanya....walhal sebelum nya mokwo sudah janji kan kek yg bling, bling....dia kata sedap....apa2 masakan kalau di sertai dengan kasih sayang memang sedap, tambah pokwo lagi....aduh, duh, duh... tersentuh hati mokwo  mendengarkan kata2 pokwo...

Many Thanks my dear pokwo, sejuk hati dinda mokwo mendengarnya...ahaks.... and Happy  BELATED Birthday, moga senantiasa berada di bawah rahmat Allah swt!!!


hasil selongkar dapur kak Nor SG, resepi asal dari Rinnchan...yq very much ladies!!



MUFFIN PANDAN
Sumber : -Cari.com

Bahan-bahan:
200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonat (mokwo tak buh)
1/2 tsp garam halus
120gm gula castor (mokwo letak 140gm)
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung
2 biji telur
*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)
*1/2 tsp pandan essence
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc.

Nota :
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya .

Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam
sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua
bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20minit.



sangat sedap rasenya..tapi sedikit dry pada tekak mokwo!



the next day..bahagian luar menjadi lebih moist, terasa lemak santanya!


9 comments:

Acik Erna said...

salam mokwo..ya allah..camana lah boleh jadi macam tu mokwo..
boleh lupa dan terus balik je ye..
tak pe la..janji ada yang jadi..nanti senang2 mokwo buatkan jugak la kek bling2 tu ye..he he
dan happy belated birthday buat ensuami mokwo

Ayu said...

Assalam mokwo, waduh..kering darah bila anak hilang..kita pun pernah macam tu juga..sampai peluh jani keluar mencari anak yang hilang time tu kat bawah tanah station mrt..nasib baik anak kita yang 2nd tu tau no talipon kita bila ditanya oleh pegawai kat situ..waduh..memnag mood terus hilang..

Happy Belated birthday to pokwo ya..
tak palah mufin pandan pun jadilah kan mokwo..thoughts that count..

zila norazila said...

salam mokwo,mesti cemas abis..zila pun pernah alami jgk cam kak ayu..lps dr hari tu mmg berhati2 sgt2..heppy bthday buat pokwo juga yer..lps nie boleh wtkn kek bling2..:)

mama sara nur said...

assalam Mokwo
itulah akan terjadi bila dlm setuasi mcm tu, yg penting anak kita kan Mokwo
muffin pun nampak menarik montok gebus tu, mesti sedap sb airtangan penuh kasih sayang
hepi belated besday Pokwo

Rohah said...

berongga-rongga mufin akak..betul2 teringat nak mamam...dah lama rindu dendam kat mufin nie..

Norzie hany said...

Assalam mokwo.
Kalau saya kat tempat mokwo pun sama,dah tak ada mood nak shopping lg,maunya terus balik aje. Gebunya muffin pandan ni....terliur sudah.

ogyep yummy mellow said...

salam kenal, cantiknya kejadian muffin tu...

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Wah wah wah muffin pandan okey for me. Hehe...so yumm! :)

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh Mokwooooo dinda datang......

Thanks for the visit to dapur Ayu yg bersawang tu...kikikikiii...baru dpt internet. Minta tapau ye mokwo....itew yummymgguda pndan muffin.....for two ya....:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...