Pages

Monday, June 11, 2012

Dilemma Food testing 1.0........

Assalamualaikum

Hari Ahad mokwo masak...tapi hari sebelum nya mokwo tak masak heavy.....so mokwo menyarankan pokwo beli makanan aje di luar

Pokwo pun pikir2 punya pikir ...last2 dia singgah di gerai kenalan nya (Si A) yang menjual nasi ayam. sudah beberapa kali dah, kawan tu ajak pokwo untuk ke gerainya, mencuba masakan nya..masa tidak mengizinkan, lagi pun selalunya bila mokwo dah masak, mokwo tak bagi pokwo beli makann lain..nanti sapa lak nak perabih!! membazir kan

pokwo balik dengan 6 bungkus nasi ayam..mokwo ingatkan pokwo dapat free...tapi rupanya2 pokwo beli dari Si A..........aiiit........ingat kan Si A yang nak belanja tapi hampeh!! bukan main yo yo orr ajak kita orang ari tuh!!..huuurmmm tak pe lah...

bila mokwo tanya berapa harga nya...pokwo bagi tau rege dia RM xx.xx ( tak ingat dah mokwo!!) tapi pokwo kata pokwo bayar lebih coz kesian melihatkan Si A yang tiada berpelanggan waktu tuh dah si A pun muka macam sayu habih bercerita tentang perniagaannya  yang cukup lembab sejak kebelakangan nih
orang Melayu kan...bila berniaga tak laku...suka untuk menyalahkan benda2 lain....wal hal diri sendiri tak pula di muhasabah

mokwo buka satu bungkus nasi ayam...mokwo makan sikit.....mokwo rasa supnya..mokwo rasa pulak sos cili dan kicapnya..............hemm tau lah mokwo kenapa gerainya  kurang pelanggan, walaupun harga nasi ayam nya adalah lebih murah berbanding tempat2 lain...... mokwo tidak mau kutuk makanan tuh...cuma nya mokwo boleh katakan ,kalau nasi itu di jual dengan harga RM 1.50 pun belum tentu ada orang akan beli !!!

Mokwo modify nasi tuh buat nasi goreng, cili dan kicap nya mokwo buang sebab sudah ada tanda2 basi.....supnya pula mokwo panaskan balik dan campur sedikit fish ball, halia dan garam !! wallah voila...baru lah makanan tu edible !!

Hemmm bukan senang sebenarnya nak berniaga...terutama sekali food bisness nih...competition memang sengit...kalau tak mau buat betul2, sedap2...baik tak yah berniaga in the first place...

tapi siapalah mokwo untuk bagi nasihat this n that....mokwo tak pandai dalam selok belok bisness, mokwo hanya tau makan makanan yang sedap2 ajer....yang tak sedap mokwo tak reti makan...:D !!!

Mokwo harap Si A dapat perbaiki kelemahan diri nya sendiri, dapat masak sedap2...resepi nasi ayam sedap2 berlambak ada kat dalam internet nih....... dan berubah untuk menjadi lebih berjaya......sebenarnya mokwo tak sampai hati nak menegurnya dan komen lebih2 pada nya....

melihatkan dia membungkus nasi dengan keadaan nya yang berdengkut-dengkut kerana kaki nya yang cacat, pun sudah cukup meruntun jiwa, mulut ku pun macam terkunci  untuk berkata apa-apa.......

Jangan lah pulak dia suruh mokwo komen tentang nasi ayam dia tuh.....nanti haku tak tau nak cakap apa..takkan lah mokwo nak menipu pula...nak cakap nasi dia sedap......,tapi..... tak kan lah nak cakap benda yang betul pulokk!!!!

aduh!!! sesungguhnya kebenaran itu sangat pahit...lebih pahit dari ayam goreng nya yang hangus melegam itu !!!

ayam nih tak dak kena mengena dgn cerita di atas..ayam ni mokwo masak..... memang sedap!! ececeh!! angkut bakul sendirik!!


4 comments:

tun_telani said...

Salam mok wo.. tun kalau sekali pegi kedai tu rasa x sedap, mmg x singgah dh lepas tu.. huhu. last time saja2 nk berdating, pegi laa kedai mkn ni, order kuew tiau sup sikit punya mahal! sekali rasa tu.. adoii.. rasa mcm nk gi sound tukang masak. dgn kuah rasa mcm sos tomato campur air, ayam xde secubit pun, yg ada secebit daging skit tuit, pastu sayur dia blh kira ngan sebelah jari. sabooo je laa..kompom xjejak kedai tu dh.
tun cukup x berkenan kalau apa2 jadi duk salahlan org jampi laa, ada org dengki laa..bkn xpercaya kt mende2 ghaib, tp xkan laa org sekeliling semua jahat2 nk jampi2 kan. kene tengok mana salah diri dulu kan..

ps: terliur nengok ayam. masak ape tu?

mama sara nur said...

assalam Mokwo
tq tq he he

emmm memang ramai yg meniaga tp susah nak jumpa yg betul2...sedappp kan

Gee® said...

Adusss...mmg ramai yg meniaga cam gitu Mokwo tp apakan daya... kita kena bantu org Melayu orang Islam cuma kekadang diorang yg tak bantu diri sendiri...

Acik Erna said...

salam mokwo..klu rasa tak menepati piwin seler pelnggn..memng leps masuk sekli orng tak dtng lgi dah kan mokwo

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...