Pages

Thursday, June 7, 2012

Sesame Seed balls ,Bebola Bijan...or kuih bom !

Assalamualaikum,

Sesame seed balls...atau mokwo panggil kuih bom...biasanya mokwo nampak resepi kuih bom ni di olah dari ubi keledek yang di rebus...bila di goreng kulit nya  lembut......tapi resepi kuih bom yang ni di buat dari tepung pulut dan bahagian luar memang garing2 gitu...mokwo suka !!

dah lama mokwo tercari-cari resepi ni..kemudian Sonia dari Nasi Lemak Lover paparkan resepi yang menarik nih.....memang teruja betul untuk mencubanya...tapi takut2 pun ada ..al-maklumlah guna tepung pulut...takut meletooop...kababoom......:))....menambah lagilah koleksi parut2 kat muka dan tangan mokwo nih kang!:D

kalau u oals nak tau...susah nak beli kuih bom berintikan kacang merah nih...hari tuh masa mokwo nak hantar mama mokwo balik kampung di KLIA, sempat jugak kami makan2 di food garden ...mokwo nampak kuih bom bijan nih di jual...rege dia mak datuk!!! RM 1.50 sebutir...mahallah bagi mokwo.....so mokwo beli 3 butir ajer, pakat2 menjilat jari makan ...now tak yah susah2 pergi KLIA dan hanya bermodalkan tak sampai 5 hinggit, mokwo boleh dapat 15 biji kuih bom bijan nih..............hemm apasallah sangat cekik darah itu orang kan!

so meh lerr. tengok resepi yang agak simple ni ...pastikan  kuih tuh di goreng dengan api yang perlahan...bila nampak nak meletop tuh...angkat dulu kuih dan ketepikan sebentar...bila dah sejuk skit bolehlah di goreng semula sampai garing...mokwo suka bijannya yang garing2....InsyaAllah elok je jadinya

thank you very much to Sonia for this wonderful recipe...luv it so much....and allow me to C&p over here !!
 oooopps sebelum terlupa...Sonia ada bagi link untuk lihat video step-by-step dan resepi asal jugak dari video ini...bolehlah klik di SINI  untuk yang berminat...it really helps!

Jian Dui (Deep fried glutinous rice balls / Sesame seed balls)
mokwo guna wheat starch yang nih ..beli di kedai pasaraya berdekatan dgn rumah mokwo..rasa2 dekat kedai bakeri pun banyak di jual nih!
  
kanji gandum selepas di campur dgn air panas..likat dan jernih tak ubah macam kanji ubi!!

A) Dough
30g Tang Mien flour
(Wheat starch)
75ml water


Method
1. Warm Tang Mien flour over a pot of simmering water.
2. Boil the water and pour and mix with flour, combine well.
3. Cover and set aside. 


B) Syrup
120ml water
40g sugar
A pinch of salt


Method
1. Add sugar and salt with water in a pot.
2. Boil water till sugar melted, set aside.

To make dough
150g glutinous rice flour , sifted
3tsp baking powder, sifted ( mokwo guna 2 sudu kecil Baking powder biasa,or replace with 1tsp double action baking powder)
1tbsp cooking oil


Method
1. Add glutinous rice flour and baking powder in a mixing bowl.
2. Slowly add in the warm syrup (B), mix it.
3. Add cooking oil and Tang meng dough (A), and knead till smooth (count 75 times or about 90 seconds), cover and to rest for 10mins.

tukang nyibuk!

dalam 1  jam baru siap di getel semuanya...sebb melayan tukang nyibuk di atas!
 

mula2 mokwo goreng dua biji pada satu masa...tapi  lambat aiiih!!....boleh masukkan 4 biji sekali gus...tapi guna api yang perlahan ok
To deep fry
200g red bean paste or Lotus paste
Sesame seeds


Method
1. Divide red bean paste into small round ball (10g each).
2. Divide dough into small round ball (15g each), cover with cloth from time to time.
3. Flatten the dough and wrap red bean ball into round ball. Repeat the rest until finished.(wet your palm from time to time as the dough will dry up quickly)
4. Spray water on the ball, roll it on the sesame seeds.
5. Deep fry over low heat till puff up and golden brown.
kalau macam nak meletop, angkat kuih dulu dan ketepikan sebentar...kemudian goreng semula till garing


kuih nih memang jadik elok jek!

dalam 15 biji , ade 2 meletop jugak...tapi kira oklah tuh kan! kalau mokwo jual RM 1.50 sebijik....aduhai kayo mokcik weeh!!

7 comments:

tun_telani said...

hihi.. mokwo, rasa2nya kat klia tu terpaksa jual mahal sbb sewa kedai mahal kot ;p
kalau kuih mon nih kan, tun suka mkn yg ada inti sambal ikan kt dlm.. kat ganu biasa jumpa. mmg sedap sgt2!! tp tun xpenah buat sendiri pun, tau makan je. hihi

mokwo® said...

tu lah..kuih tuh dah kena tempias kapal terbang tu yg mahai no rege dia..tun itu kita panggey kuih paung..mokwo pun suka...dulu mokwo buat dia meletup2..nanti mokwo nak terai guna resepi kulit nih pulak....sedap tul kuih paung!

Gee® said...

Aduhai mokwo, elok benar bulatnya... syantekkkk....

HomeKreation said...

Salam MokWo. Ini ada kelainan sikit resepi nya dari yg Along buat... Along suka yg jual kat hotel, kenyal2 lembut... agak nya resepi macam MokWo ni lah kot... nnt Along nak cuba bila2 senang nanti.

~~zana@pb~~ said...

woww...comelnya mokwo punya kuih bom tu. tapi susah la nak cari tepung yg mokwo guna, sini bukan mcm semenanjung walaupun dok area bandar.
terus terang, akak tak pernah lagi buat kuih bom yg cantik begini, bulat, licin, tak nmpk pecah.....kalau 'bom' masa goreng tu, alamat taknak buat lagi dah...hehe

mokwo® said...

to gee:
tq gee..memang kuih nih jadi bulat molek..nanti gee cuba lah

to along roz:
haah tekstur dia lebih kurang gitu lah along..garing di luar but kenyal2 di dalam...cuma next time mokwo nak kurangkan dia punyan gula coz inti kacang mokwo sgt manis dah

to zana pb:
memang susah nak cari tepung ni kalau di kedai2 biasa..kedai baking pun kekadang di jual dalam amaun yang banyak..so memang susah nak perabih...mokwo nak suggest alternatif kang takut tak jadik lak!!
kuih nih memang tak banyak yang pecah berbanding dgn adunan yg di buat dr tepung pulut saja...memang tak de kababooom nye!!:))

Acik Erna said...

salam mokwo..cntiknya kuih mokwo ni..acik suka sangat makan kuih ni..tapi inti kelapa dlamnya..bukan buat sendiri pun mokwo..beli je..he he..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...