Pages

Monday, February 21, 2011

yahoooo..!!!!! tak jadi datang!!!!

assalamualaikum. dan salam sejahtera kepada pembaca budiman
Yahoooooo!!!!!!!......hip2x horaaaaayyy!!

hihi...rasa macam nak buat belly dance lah pulak...kerana mokwo gumbira dan teramat bersyukur kehadrat Ilahi kerana tetamu yang mokwo expect utk sampai hari nih telah membatalkan rancangan mereka untuk kemari..Syukur !!!

eh..eh mesti u aols ingat mokwo nih jahat kan..sebb tak suka ada tetamu bertandang ke rumah..hihi..sebenarnya bukan begitu maksud mokwo...the truth is ada kisah yang terjadi yang akan mokwo ceritakan untuk u aols buat penilaian sendiri dan sebagai teladan untuk mokwo bahwa di dunia nih ada berbagai2 jenis manusia

tetamu yang tak jadi datang tuh, yang mokwo anggap sebagai Kelompok Istimewa ( KI ), tidak lah jahat, malah mereka itu adalah orang yang mendirikan solat dan baik2 belaka..cumanye mereka keberatan untuk memakan masakan mokwo...so setiap kali mereka datang, pasti kami akan makan di luar aje..kalau tak, pokwo akan beli lauk yang sudah siap di masak, ataupun mereka sendiri akan mengenyangkan diri mereka sebelum bertolak kemari....pelik tak!!

superstitious!!!.. itulah yang mokwo boleh describe tentang mereka..satu persepsi mereka yang tak pernah berubah sejak mokwo mengenali mereka berbelasan tahun lamanya

dalam minda mereka, mokwo nih macam witch lah ...penuh dengan ilmu2 penunduk lah, penegaklah, seru dan macam2 lagi lah yang mokwo tak gheti nak sebut ... just because mokwo nih berasal dari kelantan...hemm setahu mokwo, kalau sesiapa nak pakai benda nih, tak semestinye berasal dari kelantan..pak2 arab dan negro2 di luar sana pun ramai yang mengamalkan ilmu hitam untuk menipu orang..ye tak??

ahh sedap nye,,u alos tengok nih nasik gorengkan , tapi bagi mereka ini nasik tangas!!

tapi tulah kan..susah jugak untuk membuka minda diorang yg kebanyakkan dah veteran nih..dulu ada jugak pokwo tegur..tetapi jiwa orang lama, nak jadi semacam sentitif lah pulak..sedih, menangis2...akhir nya kita orang jugaklah kena mengalah dan mencapai satu understanding yang mana itulah pegangan yang mereka nak dan tidaklah boleh diubah dgn apa macam nasihat pun...justeru itu , mokwo pun sudah jadi biasa juga..orang tak nak makan masakan kita, tak pelah...mokwo memang tak paksa...lagi senang kerja mokwo!!! suka jugaklah!!

jadi bila dapat tahu mereka tak jadi datang...hati mokwo cukup lega kerana , lepas nih mokwo tak perlu risaukan mereka, samaada mereka boleh survive atau tak , kalau mereka dok umah mokwo 1 atau 2 bulan nih..kesian tau mokwo tengok, pernah ada sekali sampai ada yang sakit perut, gastrik menahan lapar disebabkan tidak mahunye memakan nasi goreng yang mokwo dah masak...bila ingatkan kisah itu semula , mokwo nak gelak pun ada, kasihan pun ada...ishh3x

so kalau kalian di tempat mokwo , kalian nak buat macam mana yek?? tetamu yanag datang bertandang, tetapi tidak akan makan dan minum apa yang anda buat....serba salah ekk!! macam2 ragam manusia ada di dunia nih.....apa2 pun buat masa nih mokwo boleh mengurut dada dan menarik nafas lega kerana tak perlu melalui segala macam caca merba nak melayan kerenah orang2 yang pelik lagi benar ini...
Yahooooooo!!!!

12 comments:

Nieza said...

ya Allah ada juga yer org mcm tu mokwo...mcm2 jenis manusia ni kan.....kenapa la nk percaya benda-benda khurafat mcm tu...kalau nk sakit ke semua Allah yg tentukan...kesian juga mokwo kan...btw meh saya tolong abiskan nasi goreng tu...hehe

~Norul Mas Hana ~ said...

mmg pelik lah..rugi lah diorg tak merasa masakan mokwo..
biarkan je lah..Satu hari nnt Insyaallah, Allah akan tunjukkan kat diorg..yg penting kita tahu apa yg kita buatkan.. =)

K.Nor said...

biasanya org yg berfikiran sempit ni yg buat benda2 gitu .. biasanya la.. bukan kata dia org lak yg ada bela benda2 gitu la..

mmg sedih gak kalau kena kat situasi mokwo ni.. tp sabar ya mokwo.. Allah maha tahu, maha adil..

kalau nor gi rumah mokwo, nak masakkann ke tak? hehe

Cendana Kasih said...

Laaa...ada lagi makhluk macam tu yer..takpe..makwo jugak yang senang, boleh rilex..takyah pening2 kepala layan tetamu cenggitu...

kak Erna said...

Ya allah mokwo..ada lagi ke dizaman sekarang ni..
dulu2 masa akak sekolah lagi..ada jugak mok wo...datang tapi tak mau makan dan minum..sebab mak akak orang N9.apa la yang mak akak tu tau.
ish2 memang orang macam2 ragam.
yang heran tu mokwo..makan tak mau..tinggal dirumah mokwo mau pulak..

Yat Maria said...

Mokwo

first taim ai dengar situasi cam ni..kok takmu makan masakan sebab asal usul??really arr soo pelik..nyways..takmo makan masakan mokwo rugi arrr...meh kasi kita, kita bedal sampai lichin ahaksss...

mokwonik said...

to nieza:
btul tu nieza..sepatutnye macam tu lah..tapi ape nak buat persepsi begitu cukup selesa buat mereka..nasi goreng?? mokwo dan abes kan siang2 dah!hihi

to norul mas hana:
memang diaorang yg rugi..mokwo doakan moga Allah buka pintu hati dan minda mereka TUH!

to k.nor:
kak kalau kak nor datang, mokwo tak nak masak. mokwo nak sruh kak nor yg masak sebb kak nor lagi terror!!

to noorma:
ade noorma..wujud lagik hikhik..fening2 udah ilang dah!

to kak erna:
macam tu lah kak erna..mokwo pun heran..tak pasti lah pulak sebb mereka nak tinggal di sini..yg pasti memang tak munasabah

to yat maria:
hehe yat..nilah yg di pnaggey pelik tapi benar..meh lerr sama2 mokwo pakat2 bedal membedal..hahaha

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Memang pelik. Tapi pada saya suka hati masing2 le kan mokwo. Prasangka pada insan lain tidak akan wujud melainkan ianya ada dalam diri kita.

suraya said...

Memang bengang kalau orang cap kita macam tu. Salah seorg ahli keluarga saya pernah kena kes macam ni. Kalau sayalah, saya akan masak sedap-sedap dan makan depan diorang. Buat tak tau. Bukan kita selfish tapi dah diorang cap kita macam tu. Bukankah buruk-sangka mereka tu seperti memfitnah juga. Yang heran tu, tak takut plak diorang tu berkunjung ke rumah mokwo ye??? Baiknye hati mokwo. Kalau saya, pantang dilawa..rezeki jangan ditolak. hehehe.

mokwonik said...

to kak sam:
waalaikumussalam kak sam..penyakit was2 memang susah dah nak ubati..lagi2 bila dah berumur gitu

to suraya:
mokwo nak jugak buat gitu..tapi tak sampai hati dan tak termakan lah pulak nanti depan diorang..lagi pun diaorang dok umah mokwo kan free..hotel lagi mahal..sebb tuh lah nak dtg bila ada urusan tertentu!
tapi yg best nye bila mokwo pergi umah diaorang, memang di jamu makan mokwo nih sampai senak perut2...tapi dengan syarat mokwo tak di benarkan masak di dapur dioranglah!!

Chik Att said...

hehehe ...

biorlah mok wooo ..... tak nak makan , kita yang makan ...

nasi goreng tu pun nampak sodappp joooo

mokwonik said...

aah betul tu CA..diorang yg rugi bukan mokwo..takkan lh mokwo nak pergi suapkan kat mulut derang pulokk!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...