Pages

Wednesday, February 16, 2011

lala masak chisam

masakan fusion antara chinese dan siamese...buh lah nama 'chisam'..pada peminat lala, pastikan anda mencuba nye yek! boleh ganti dgn kerang or kupang..



bahan2:

1 kilo lala-- bersihkan, sampai tiada lumpur
5 ulas bawang putih ( pilih yg besar2)*
6 biji cili api*
1sudu besar tauchu *
1 batang serai (pilih yg gumuk2 skit)-- ketuk

2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cuka
3 helai daun limau purut-- buang tulang belakang dan racik halus
1 cawan air
garam dan gula secukupnye
3 sudu besar minyak secukupnye utk menumis



cara2:
  1. tumbuk bahan2 bertanda*
  2. panaskan minyak dan tumislah bahan tumbuk
  3. bila dah naik bau, masukkan serai, sos tiram, cuka
  4. kemudian masukkan air, garam dan gula secukup rasa
  5. masukkan lala dan masak lala hingga kulit luar berubah warna dari kelabu menjadi pink. gaulkan daun limau purut.
  6. masakan bertambah sedap kalau ada kuah2 gitew, bukan yg kering2
  7. selamat mencuba!!

7 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, pelik gak tak pernah dengar lak nama Chisam... ada2 jer mokwo ni, tapi nampak sedap tol lala tu, pas makan leh nyanyi lagu lalalalalala... hehehe

mokwonik said...

to sari:
hihi hamtam sajalah x tau nak buh name ape dah!

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
saya memang suka lala. minta izin ye mokwo copy resepi.

mokwonik said...

kak sam:
waalaikumusalam kak sam..boleh aja deh...cuba kalau ada masa, memang sedap nih..hirup2 kuah ..uisssshhh!

Ayu said...

assalam mokwo, lala is my favourite too!!
nak nak....ratah2 aje best ni tak kira masak macam mana..

mokwonik said...

to ayu:
memang sedap kalau ratah2..yg tak syok nye kat umah nih mokwo tak semapat nak ratah, sebb mokwo jadi tukang kopek kulit..huhuhu

kak Erna said...

assalam mokwo..nak jugaklah..nak ambik resepi ni ye..sedap ni

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...