bahan2:
1 kilo lala-- bersihkan, sampai tiada lumpur
5 ulas bawang putih ( pilih yg besar2)*
6 biji cili api*
1sudu besar tauchu *
1 batang serai (pilih yg gumuk2 skit)-- ketuk
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cuka
3 helai daun limau purut-- buang tulang belakang dan racik halus
1 cawan air
garam dan gula secukupnye
3 sudu besar minyak secukupnye utk menumis
cara2:
- tumbuk bahan2 bertanda*
- panaskan minyak dan tumislah bahan tumbuk
- bila dah naik bau, masukkan serai, sos tiram, cuka
- kemudian masukkan air, garam dan gula secukup rasa
- masukkan lala dan masak lala hingga kulit luar berubah warna dari kelabu menjadi pink. gaulkan daun limau purut.
- masakan bertambah sedap kalau ada kuah2 gitew, bukan yg kering2
- selamat mencuba!!
7 comments:
Salam, pelik gak tak pernah dengar lak nama Chisam... ada2 jer mokwo ni, tapi nampak sedap tol lala tu, pas makan leh nyanyi lagu lalalalalala... hehehe
to sari:
hihi hamtam sajalah x tau nak buh name ape dah!
Assalamualaikum..
saya memang suka lala. minta izin ye mokwo copy resepi.
kak sam:
waalaikumusalam kak sam..boleh aja deh...cuba kalau ada masa, memang sedap nih..hirup2 kuah ..uisssshhh!
assalam mokwo, lala is my favourite too!!
nak nak....ratah2 aje best ni tak kira masak macam mana..
to ayu:
memang sedap kalau ratah2..yg tak syok nye kat umah nih mokwo tak semapat nak ratah, sebb mokwo jadi tukang kopek kulit..huhuhu
assalam mokwo..nak jugaklah..nak ambik resepi ni ye..sedap ni
Post a Comment