Pages

Friday, February 18, 2011

the tense is on = TENSION !!!

pucuk paku pun sgt berharga sekarang..ciput cinonet pun dah rege 2 hinggit!!!


SubhanaAllah...Maha suci Allah.!! Astargfirullahalazim...
semalam adalah hari yg mokwo terasa teramat tension , nak menonggeng pun ada, nak marah pada seseorang dan nak bagi penumbuk kat muka seseorang pun ada.....tapi tak leh...arrrghhh mokwo kena banyakkan sabar...bukankah sabar dalam menahan marah dan redha menerima musibah itu adalah ajaran yg di syorkan dlm Islam....errrgggghh..pada saat ini mokwo masih mengetap bibir, menahan nye

macam mana ekk, org boleh makan duit orang tanpa rasa bersalah segan silu...weii kalau nak berjual pun biarlah jujur..inikan dengan kawan sendiri pun sanggup tipu..hapa punya manusia!!! tak berkat tau rezki,...dunia ni mungkin ko nampak sonang,,,nanti kat akhirat sok2 menjawablah dgn Allah swt...bertekak dgn  si Z ni pun dah tak guna, buwek koring air liur den yoh!!

sudah nye hidup mokwo semalam mcm tak bermaya jek..asyik tido memanjang ajek..masak pun hanya berlaukkan sayur..konon2 nak berjimatlah mengenangkan duit yg dah melayang banyak...huhuhu!!.nasib baik mokwo masih ada pokwo yg masih waras menenangkan mokwo nih...so hari nih darah dah tak segeleggak semalam dah...huiihh tension byk2 nanti mokwo jugak yg semput , tak guna sesen pun!!

jom layan jelah menu sayur sempoi nih tapi sedap di anak tekak mokwo...mak cik tension2, mak cik lagi makan banyak!!! huhuhu

pucuk paku goreng toyu;

2 genggam pucuk paku--potong pendek2
10 ekor udang-- buang kulit
7 biji cili api--cincang
4 ulas bawang putih--cincang
1/2 biji bwg besar--cicncang
1 sudu besar tauchu
1/2 sudu kecil cuka
kicap manis secukupnye (toyu)
gula and garam jika perlu
minyak utk menumis

cara2:
  1. panaskan minyak masak, tumis bawang besar,bwng putih dan cili api till naik bau
  2. masukkan taucu di ikuti dgn udang
  3. perisakan dgn kicap manis
  4. masukkan pucuk paku..masak jgn terlampau layu kay nanti vitamin hilang!
  5. sedia utk dihidang, makan dgn nasi or bg orang yg berdiet boleh ratah2 gitu ajerr!
  6. selamat mencoba!

11 comments:

izahdaut said...

loorr sabo mokwo sabooo.sabo tu awet muda..hehee..manusia ni mcm mcm pesen ada kan..
sedapnya pucuk paku..
tak sampai hati bila tengok nak beli sebab tringat kat kampung free free je...kan

mokwonik said...

to izah:
tulah izah...sampai kendur2 dah ape yg tegang nih..hihi
hemm sat gi pucuk paku pun pupus , rege mesti cam emas jadiknye!

K.Nor said...

sabooooo mokwo... sabo... semua ada hikmah.. semua tak terlepas dr perhitungan Allah..

mokwonik said...

to k.nor:
tulah nor, sib baik hidup nih ada Allah, kalau tak harus ku jadi mereng!sob!sob!

kak Erna said...

mokwo..sapa buat mokwo tension sampai camtu sekali ye..
apa kes nya tu.cite la mokwo..nak tumpang juga ni..

mokwonik said...

to kak erna:
ginilah mokwo bg tau skit2..nanti pokwo marah, heboh kat semua orang..mokwo beli barang dr kawan pokwo..dia janji barang tuh ok, tip top condition..tapi bila dah beli, dah pakai..banyak masaalah..rupa2 baru semalam dia ngaku yg barang tuh dah di ubah suai, tidak seperti yg di cakapkan dahulu..samapai hati dia menipu!!

Ayu said...

mokwo, barang apa yang dibeli tu?..
kasi balik lah..mokwo, buat macam ni..
mokwo kasi balik kat kawan tu..cakap 'kau ambik balik benda kau ni..duitnya kau simpan!'
mesti dia terasa, punya dan malu dengan mokwo sampai bila2..satu suggestion aje..hehe
relax ya mokwo jgn marah2..
nanti kita hantar 1 tin dulce de leche..hhehe.

Nieza said...

Assalammualaikum mokwo...bawa-bawa bersabar yer mokwo...ada hikmahnya tu maybe Allah akan gantikan mokwo dgn rezeki yg lain pula nanti...apa yg org buat tu kita serah pada Allah saja. btw..sorry mokwo lama tak singgah sini lately ni bz tak sempat nk bw..byk dh tertinggal n3 mokwo yg best2 ni...nanti free singgah ambil award yer mokwo...:)

mokwonik said...

to ayu:
alamak ayu..hihihi kalau buat cam tuh dia lagi suka..kerna dia boleh nipu org lain lak!! takpa mokwo simpan buat peringatan dan teladan bg masa depan supaya tak mengulagi mistake yg sama!

to nieza:
betul tu nieza, mokwo pasrah..mokwo pun ada gak salah, lurus bendul sangat dan terlalu ikut nafsu!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Sodap pucuk paku mokwoknik, ini kena cari pucuk paku pula lah. Memang terliur dibuatnya

mokwonik said...

to paty:
ye lah paty..sekarang bebudak pun suka makan bukan yg veteran mcm mokwo ni ajerr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...