Pages

Thursday, February 24, 2011

meroyan meroti....roti prune


susah nye nak amek gambo roti ni dalam posisi yg sopan santun..hemm...menonggeng2  last2  mokwo tak tahan, dgn perut yang kebuluq...mokwo pun ape lagi..makan ler..secubit demi secubit......sambil ambik gambo , sambil makan..mana boleh buat kerja gitu..hahaha..sudah nye inilah posing terbaik, yang boleh di buat tayangan amal.......

.rasanya masam2 basah.......lembut jek macam makan gula kapas pun ade...sedap3x..tapi sedikit tawar di tekak mokwo..next time memang nak kena isikan inti cam Ijah buat

so kepada sesiapa yang tak puas hati dengan gambo di atas..pergi buat sendirk yek!! mokwo dah kenyang..bila dah kenyang jadi tak berapa rajin lah sambung photography dgn 'model' nih!! 'model' tu pun dan sumbing2 sana sini...hehehee...

 terima ksih kepada semua yang telah berkongsi, promote dan beri feedback tentang roti nih!!
resepi asal dari mat gebu tetapi mokwo c&p dari rumah hana..tq hana!!!

RESEPI ROTI PRUNE
source : matgebu@dapurtanpasempadan

Bahan-bahan
  • 250 gram tepung roti
  • 70 gram tepung gandum
  • 6 gram instat yeast
  • 1 camca besar susu tepung
  • 30 gram gula halus
  • 50 gram mentega
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca teh bread improver
  • 1/2 camca teh bread softener
  • 130 ml air
  • 70 ml whipping cream (boleh ganti dengan susu cair)
  • 100 gram prune, hiris kasar
Cara Membuatnya
  1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali mentega, gaul hingga menjadi doh, tambah mentega dan terus menguli hingga lembut dan anjal, jika melekat tabur sedikit tepung. Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan tutup dengan plastik, biar 1 jam hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan on, biar hingga siap.
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bahagikan doh tadi pada 10 bahagian. Ambil satu dan bentukkan bulat seperti bola, susuh dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega. Jarakkan antara satu sama lain. Buat hingga siap.
  3. Perap 45 minit hingga kembang. Bakar dalam oven yang telah dipanasan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan. Keluarkan roti dari oven dan sapu mentega atas permukaannya. Kalau suka boleh tabur sedikit gula halus..

8 comments:

Nieza said...

assalam mokwo..saya dh buat roti ni mokwo tapi lagi teruk tak sempat nk posing2 dh lepas buat hubby terus tapau bw pi ofis so....sempat masuk mulut jer...ehehe tapi memang sedapla...suka rasa buat prune tu saya tak bubuh inti pun tapi bubuh prune tu lbh sikit.

kak Erna said...

moko..nieza dah cuba tu..akak je yang belum sempat ni.
nak cari prune jugak ni..

mokwonik said...

walaikumussalam nieza..hoho gitu ka..lelain kali amek gambo masa dlm oven lah!!hihi

to kak erna:
kita ingatkan nak buat banana bread..tapi pisang dan lesap buat menda lain dah..kalau peminat prune, boleh try roti nih! masuk list jgn tak masuk!

Yatie said...

Assalam mokwo,
mmng gebu roti tu..mana leh tahan nak tngkp gambor bnyk2..klau yatie pun mcm tu gak..sambil ambek gambor sambil ngunyah...wakakakakka....

LinRosly said...

Assalamualaikum Mokwo...

Rajinnya Sahabat Kak Lin Ni Meroti...Bilalah Pulak Kak Lin Nak Rajin Meroti...Hehehehe

mokwonik said...

to yatie:
walaikumussalam yatie..tulah tuh kena mek gambo cepat2 kalau tak..selmattt! hihi

to linrosly:
walaikumussalam kak lin..drp tak tentu hala tenyeh kepala org baik kita meloti..hihihi
kak lin amek semangat dulu !!! fuuh!fuuh!

izahdaut said...

Mokwoooo...
Ha ah la. Kat tekak saya pun agak tawar sikit. Lupa letak note lenkali maniskan atau intikan. Lembutkan. Lembut basah2 gitu.. Mokwo lawa dah gambo gitu pun. Mahal tang bila tarik roti tu la terserlah ke lembutannya. Wah..

Kamsiah said...

salam
sedapnya dimakan panas2...dgn teh o panas..atau kopi o...nyum nyum..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...