Pages

Wednesday, July 20, 2011

selera menten sihat !! Donut air kelapa bersira

salam semua..moga semua pembaca berada dalam keadaan yg memuaskan..

beberapa hari lepas mokwo sekeluarga bergelumang dengan keaadan cuaca yang ekstrem...hari jumaat...sepetang di putrajaya...gagahi jua mengharungi rintikkan hujan shopping kat pasar malam nya..itupun ikutkan hati nak sambung shoppin pula di uptown..tapi di halang oleh pokwo..nyatanya keghairahan menjamu mata dengan segala barangan jualan..terutama makanan di situ menyebabkan mokwo leka tentang kesihatan diri

sejurus balik ke rumah...ingatkan nak terus rehat dan rebahkan diri ..tup2 terkedek2 si tikus buat 'cat walk'..hayooo ..kita orang memang pantang nampak tikus ade dlm umah...perang2 punya perang, tikus cenonet tuh berjaya melepaskan diri...panjang lagi umur ko yek!!...malam tuh ajer kitaorang tido pukul 4 pagi !!



hari ahad .. pulak...kulit terasa bagai nak rentung di bakar mentari tika menyaksikan sukan tahunan sekolah Amny...selesai sahaja acara yg di sertai Amny..mokwo angkut dia balik...badan ku udah tak tahan rasanya...............sampai di rumah...mokwo bukak kipas + air con..full blast !!
malam nya badan mokwo menggigil...tak tau sebenarnya gigil sebb panas ke atau sebb sejuk sgt....flat terus malam tuh !

siann anak ummi !!!  baru baik dari demam tetapi semangat kesukanan begitu berkobar2


Today...i'm much better..lagi best dapat pekena donut ayaq nyok bersira nih ( pinjam ayat pokwo ..oreng kedah) di sulami dengan ayaq oren sejuk...ummmmph ummmp..semput2 pun tolak tepi lah dulu../wahaha

many thanks to noorma...(dah jadik tokeh frozen food dah sekarang nih...moga bz noorma sukses) utk resepi donut nih..lembut bagai di kata..rasa sedikit lemak2 santan..sedap..resepi yg noorma bagi dapt memang banyak...tapikan pada pendapat mokwo nih..bila dah dekat2 bulan posa..eloklah buat banyak2 kuih yg boleh di frozen...jimat masa dan tenaga ! bila nak di guna just defrost n goreng....senang bonaar!

resepi sira dan ideanya pula dari besan hasue..si noorsha..creative ehh!=D> macehh!!

jom temankan mokwo makan...bawak pinggan sendiri yeah!! kita demam2 nih tak kosa nak basuh pinggan..:))...kiranya breakfast mokwo pun on bed.....ngada2 je lebih!! :P

mokwo buat bentuk bebola ..senang nak ngap!!


Donut Air Kelapa
Sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
* 3 1/2 sudu kecil yis mauripan
* 1/4 cawan air kelapa muda
* 1 1/2 cawan susu suam
* 1/2 cawan gula halus ( mokwo guna 1/4 cawan ajerr )
* 1 sudu kecil garam
* 2 biji telur
* 1/3 cawan butter/margerin
* 5 cawan tepung gandum
* Minyak untuk menggoreng

Cara-cara
Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Kacau
Buat lubang ditengah. Masukkan susu. air kelapa dan dry yeast. Kacaukan sedikit.
Masukkan pula butter
Kacau sehingga sekata
Keluarkan dari mangkuk dan letakkan atas papan canai.
Uli sehingga tak melekat ditangan
Masuk semula ke dalam mangkuk. Tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab. Biar naik 2 kali ganda
Canaikan lagi dan ambil sedikit, terap dengan acuan donut.
Rehatkan sebentar dan tunggu donut naik sekali lagi.
Goreng dalam minyak panas
Salut dengan gula ketika donut masih panas

Bahan² untuk sira
from : noorsha to hasue to noorma to everybody else !

15 tangkai cili kering
5 biji bawang putih
1/4 cawan sos tomato
2-3sb gula pasir (kemanisan ikut suka ya)
1 sudu kecil ketumbar--tumbuk (mokwo tambah )
1/2 sudu kecil jintan kasar-- tumbuk (mokwo tambah )

Cara2 untuk sira sambal:
1. Blend lada kering,bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air dan tumis hingga garing.
2. Masukkan gula,garam dan sos tomato. Gula terpulang pada citarasa samada nak manis atau tak. kalau nak manis, boleh tambah lagi.
3. Kacau lagi hingga tumisan kering @ garing sekali lagi. Kecilkan api dan buang lebihan minyak yg terhasil semasa menumis tadi.
4.Dengan api yg paling kecil, kacaukan donat dengan sambal. teruskan kaedah kaup balik hingga sambal melekat pada kuih.
5. Matikan api n sedia dihidang.Selamat Mencuba

5 comments:

Acik Erna said...

Assalam mokwo..penuh dengqan xtvt..cuaca panas pulak tu..tu yang buat mokwo tak sihat..makan ubat..jaga kesihatan..seminggu je lagi nak puasa ni mokwo.

♫ mokwo® ♫ said...

waalaikumussalam kak...tq for d advice..memang nak pantang banayk nih coz sedang menanti bulan ramadhan tiba..makan2 kat luar pun kena banyak kurengkan ..harap2 nya bulan posa nih cuaca lebih menyamankan

tun_telani said...

mokwo.. mokwo ni kira muda lagi laa kan, amny baru tadika.. mokwo letak gambo nenek tu, dlm kepala tun pun duk bayang nenek dah... hihi..
ps: adoiii... mane nk cekau air kelapa muda tuu.. tun keliling umah ni hutan simpan, xde pokok kelapa.. huhu.. tumpang makan umah mokwo je laa ye =)

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum...menarik juga tengok donut yang bersira begini, kan Mokwo..belum pernah merasa lagi nih...

♫ mokwo® ♫ said...

to tun:
hihi...mokwo pun bukannaye muda sgt ehh..amny tuh men'jelma' lewat skit..jarak antara kakak n amny 6 taun tuh..tapi biarpun umar tua..jiwa ku totap mudeee...muahhahah
lupa lak nak bagi tau..mokwo guna air kelapa tua jek..time kita nak beli kelapa parut tuh..mintak penjual tu simpankan airnya!

to rabiatun:
waalaikumusalam..memang satu kelainan yg berbaloi utk di cuba..anak2 mokwo cukup suka!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...