Pages

Friday, July 22, 2011

apam yogurt. ( Yogurt steamed cc )....finally !!!



Assalamualaikum ....sepatutnya mokwo ikut sukatan gula yg kak nor SG bagi...biarpun mokwo guna 1 3/4 cawan..apam nih masih manis melenting bagi tekak mokwo....so sapa2 yg tak berapa suka manis sangat  , mokwo syorkan kurang kan skit dia punya gula.....

namum begitu, apam nih memang sangat lembut dan gebu..merekah 100%...tekstur nye lak ade sedikit moist, cukup menenangkan tekak tatkala cuaca panas sekarang nih.......


resepi c&p umah kak nor...originally from rima...tq3x !

YOGURT STEAMED CUPCAKE
source : Rima

2 cups sugar (1 1/3cawan)
1 tsp ovallete
2 cups flour
1 cup fresh yoghurt (thick) (1/2 caw yogurt + 1/2 caw susu cair)
2 eggs
1/2 tsp double acting baking powder
1tsp cocoa powder (K.Nor skip, mokwo letak)
1tsp chocolate paste
1 sudu teh esen vanila (K.Nor tambah, mokwo tambah orange oil)

Method
Beat all of them together until the batter becomes pale, thick, and the whisk leaves a vivid trail when stirring through the batter.
Spare some batter for the chocolate topping (about 5 Tbsp), mix it with cocoa powder and chocolate paste.
Drop the white batter into cups, then drop a teaspoon of chocolate batter on top of every cup. Steam for about 15 - 20mins.

* Yg betanda merah ygK.Nor buat
** utk mudahkan meletak adunan dlm papercup, masukkan adunan dlm piping bag atau plastik bag bersih dan gunting bucunya. ( mokwo sgt2 syorkan cara begini )

~~~~~~~~~ SëLåMâT BèRHÜjÙnG MÏngGÛ !!!! ~~~~

10 comments:

Nuridah said...

Assalamualaikum Mokwo,

cantik kejadian apam yogurt tu...tersenyum simpul gitu....nur kan kalau manis sangat tk leh angkat..tapi kalau coklat manis boleh pulak lidah nie terima....hehe...ada2 aje kan.

Nieza said...

sedapnya tgk apam mokwo ni rasa nk ngap terus jer ni...hehe cantik kejadian apam tu.. nieza gak yg belum buat-buat lagi.

Acik Erna said...

mokwo..sedapnya..tak cuba lagi ni...tengok gambar apam seyum merekah macam tu..terpikat sungguh.

♫ mokwo® ♫ said...

to nuridah;
waalaikumussalam nur..tukang buat pun senyum manis tersimpul2 dah nih! hihi

to nieza:
memang sedap gak..sebb dia lembap sejuk gitu! tapi tak tak syok nye teeeeer manis!

to kak erna:
kak..ini apam dah banyak kali mokwo postpon..tapi kalau buat betui2 Insyaallah musti merekah indah..kekadang tak puas tengok!

anymz said...

cantiknya apam tu mokwo..elok jadi pecah empat..bila lah nak buat ni..:)

tun_telani said...

tun x wat lagiii!! hihi.. manis ek? nnti tun pun nk kurangkan gula lah =)

Kak Sam said...

Macam fobia je nak buat kuih macam gini. Hari ada cuba sekali bukan kata nak mekar nak senyum pun tak mau.

♫ mokwo® ♫ said...

to anymz:
yg kecil2 tuh merkah 4(biru papercup )..yg besar2 gedabak kebanyakkanye pecah 3( pink papercups)..so kalau suka pecah manyak2 boleh buat dlm bekas yg kecik molek...senang gak nak buat nih..tapi yg susah part nak beli ovelet..hihi malas nak ke bakery!

to tun:
ah tun..apasal tak wat agi?? mokwo buat sebb nak tengok kemerkahan dia...shantik jek!hihi amgkat bakui sendirik!

to kak sam:
sam jangan putus asa...mesti ade kesilapan teknik tuh..pastikan adunan dan ovelet bercampur sebati selepas di pikul..biasanya mokwo akan ambil dalam sesudu kecil gula pasir dan sedikit cecair (yogurt) gaul sebati dengan ovelet..lepas tuh baru di pukul rata..harap dapat membantu...kalau tak de double action BP boleh guna 1 sudu kecil baking powder biasa..ok gak!

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaikumwbh Mokwo....

MMM mcm mana hari ni, air kene catu lagi ke mokwo....dlm pada tu ha, sempat lagi wat apam kebabom gebu gebas gitu.....mmmmm waaaaalaaa......xtahan tengok rekahannya tu...mesti elok je pukulnya dan air kukusan betol2 panas......hmmmm....tumpang lalu mokwo ye....sambil bedal 3-4 ketol apam.....:P

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Mokwo..trgoda negok apam mokwo nih..cantik!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...