Pages

Tuesday, November 13, 2012

pandan butter muffins kegemaran ku!

Assalaamualaikum,
Alahai...akak ingat baru nak tutup buku pasal durian crepe (DC) ni.....tapi semalam akak balik ke rumah...nampak beratur pulak penjual2 durian.........pokwo tanya, tak nak beli kerrr???..itu jam jugak, idung akak dah kembang kempis...bau doyan kat baju masih belum ilang lagik rasenya, pokwo sudah pelawa nak beli doyan......hemmm next time lah, akak cakap...

semalam akak buat muffin nih...resipi asal sebenarnya utk sebijik kek....tapi akak lebih suka jadikkan dia sebagai muffin, senang anak2 nak makan...

u oals kena try lah resipi nih...sedap,lembut, moist dan penuh perisa pandan...memang akak selalu buat muffin pandan guna resipi nih...cuma tak selalu muffin ni posing...sedar2 dah abeh dok dalam perut...:D...

Resipi nya akak ambil dari Angie my Kitchen Lab...walupun Angie dah pencen,dia masih membuka blog dia utk tontonan ramai...tqvm Angie...i copy d recipe here as my future reference...!





Pandan Butter Cake/ Muffins

225g cake flour (or Top Flour)
1 tsp baking powder
½ tsp baking soda
½ tsp salt
85g unsalted butter, cut into pieces (Kak Nik guna 100gm)
180g sugar--use 170gm
2 eggs, beaten
1 cup(240ml) nonfat unsweetened yogurt
30ml pandan juice*
¼ tsp pandan essence**

Some chopped nuts(optional)

1) Preheat oven to 180C and grease 8”x4” loaf tin (I'm using a bundt pan this time)
2) Sift together cake flour, baking powder, baking soda and salt.
3) Mix together yogurt, pandan juice and pandan essence.
4) Cream the butter for about 1 min to soften. Gradually sugar and beat until light and creamy. Dribble in eggs slowly, about 1 tbsp at a time, beating constantly for about 2 mins.
5) On LOW speed, beat in 1/3 of the flour mixture until just combined. Beat in ½ of the yogurt. Then beat in 1/2 of the remaining flour mixture, followed by the remaining yogurt. Finally beat in the remaining flour mixture. Fold in the nuts if using .
6) Pour the batter into the prepared tin.
7) Bake for about 35- 45 mins till skewer inserted comes out clean.
8) Cool in pan for 5 mins. Unmold and cool completely.

* Blend about 5 to 6 blades of pandan leaves with some water. Strain using a sieve to obtain juice.
** I used pandan essence as well to impart a deeper green colour to the cake. You can omit it, but the cake will have a very light green hue.
lembut macam sponge!


11 comments:

tun_telani said...

salam kak nik.. tun pun suka pandan mapin, tp guna resepi lain. len kali try resepi nih pulak..mmg nmpk lembut dan gebu mapin akak nih.

Cendana Kasih said...

salam kak Jaaa... nampak sedap mapin pandan tu...saya nk cuba, nk cuba....TQ akak !!

Mas said...

alolololo....comei2nya mapin akak tu...
ku lihat hijauuuuu..........

kasihilmar.com said...

Salam. hmm.. nampak pun sedap muffin ni! berapa lama ye untuk bakar muffin?

Kak Nik Ja said...

salam tun.....boleh tera resipi ni...so far tidak meghampakan...sedap dan sejuk di tekak!

Kak Nik Ja said...

haaah cobe yek jgn tak cobe!

Kak Nik Ja said...

mapin ni memang akak buat chomei2...senang nak ngap..nak masak pun senang!!...ku lihat maaapiiiiin!hihi

Kak Nik Ja said...

salam kasih...utk membakar muffin ni sebenarnya bergantung kepada kerenah oven dan size muffin tersebut...yg ni kak nik buat kecil2, dengan api atas dan bawah, oven akak hanya mengambil masa sekitar 25min..pastikan rak di letakkan di tengah2 oven...supaya dpt permukaan yang menggunung chantik
harap dpt membantu!

Rohah said...

montok mapin ni kak...cedap arrr, kita suke...

Kak Nik Ja said...

meh3x...memang sedap arr mapin nih..nanti rohah terai buat yek!

Acik Erna said...

assalam nik ja..harus di cuba buat ni..nampak sangat sedap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...