Pages

Thursday, November 29, 2012

Tauhu telur goreng sambal ayam cincang

Assalamualaikum,
Kak Nik sudah start ke dapur...hanya utk masak simple2 dululah.....beezee nya akak mengalah kan Pee Em yang nk bertanding pilihanraya...malam ni sudah ada dinner date....so kita masak simple2 ajer lah...cepat dan senang anak2 nak makan....akak , pokwo dan along hadi puasa hari ni.....cukuplh sekadar si kakak dan amny (sudah ada sup  sayur utk nya) utk mengalas perut sebelum makan malam karang...tambahan sekarang, si kakak sibuk nak berdiet...so kak Nik rasa masakan ni cukup sesuailah

Memang mengenyangkan......mana tak nya, ada protien dari tauhu dan ayam cincang...sedikit sayur buat penambah fiber...satu hidangan yg lengkap bagi akak lah!


Tauhu Telur Sambal Ayam Cincang

4 batang tauhu telur- potong 3 bahagian setiap satu batang
2 keping dada ayam-- potong kiub/ cincang

2 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar tomato sos
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 sudu besar udang kering-- rendam dlm air 10min*
garam, gula
1 pokok daun bawang- potong 1'
minyak secukupnya utk menggoreng tauhu dan menumis

Cara2:
  1. panaskan minyak masak dan goreng tauhu hingga garing . 
  2. angkat dan ketepikan
  3. tumbuk bahan2 *. tumiskan bahan2 tumbuk dengan 2 sudu minyak masak lebihan goreng tauhu tadi
  4. masukkan daging ayam,cili kisar, sos tiram dan sos tomato. goreng sampai garing
  5. masukkan tauhu, garam dan gula secukup rasa.masukkan pula daun bawang
  6. sedia di hidang dgn nasi panas atau di makan begitu sahja


7 comments:

Irfa said...

menu sihat yg mengenyangkan..tp kalau saya tetap kena ada nasi.huhu

Kak Nik Ja said...

umur mcm akak nih ..terpaksa lah kontrol nasik ...biarpun memang sedap lagik nyamam nasik tuh!!

mama sara nur said...

assalam kak nik ja
sedap tu, mlm2 eloklah kan mkn ni kenyang
samalah sy nasik kurang sekali sekala layan bila teringin he he

QA's ~ mamapapa said...

nyum!nyum!sedapnyee...saya suka tauhu telur :)

Ayu said...

Assalam Kak Nik,
wow new header..i like!!! very pleasing to the eyes..
cantik siapa design tu kak nik?..
Lauk macam ni makan dgn nasi alat2 aje dah cukup pada kita..
kalau ada cili padi ketuk kat dalam tu lagiiii best..nampak sungguh sedap ni kak nik..kecur nya malam2 buta kita tengok tau..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..emmm sedapnya...lagi2 tauhu telur ni memang kegemaran...

Rohah said...

menyelerakan sekali saya tengok kak..betul2 menu diet ni..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...