Pages

Thursday, November 15, 2012

Asam Pedas Ayam

Assalaamualaikum,
Salam Maal Hijriah 1434............Dah baca doa Awal tahun dan akhir tahun ke belum???? udah....yaa Baguss....sedang akak google tentang kelebihan doa akhir dan awal tahun nih..ada beberapa blog menyatakan  fadhilat2 doa akhir tahun dan awal tahun itu  menggunakan hadis2 palsu....hemmm bahaya jugak kan...u als boleh baca di SINI....dan sebenarnya amalan berdoa awal dan akhir tahun ini bukanlah perkara yg di lakukan oleh Nabi Muhammad saw......apa2 pun berdoa itu tidak haram...utk lebih selamat, niatlah supaya mendapt ampunan dan redha dari Allah swt...bukan hanya utk satu tahun, bahkan untuk sepanjang hayat kita...Amiiiiin! kalau tak buat pun tak apa, berdoalah bila2 masa pun pasti Allah itu Mendengar rintihan hamba-Nya

Asam pedas....aaaaahhh...memang ramai orang suka asam pedas.....bila masak asam pedas, akak pasti teringatkan seorang kawan sekolah akak dulu....As...berasal dari Melaka....kami duduk serumah...tiap kali turn dia masak, dia pasti akan memasak asam pedas....sedaaaap...air tangan nya memasak asam pedas, akak rasa tiada tolok bandingannya

daum kesum nan ciput, akak dah blend sekali dlm rempah tumis..so memang tak nampaklah lah! :)


malang sekali As...telah bersuamikan orang Kelantan.....yang tak berapa gemar asam pedas....Alahai ..selepas itu As jarang meng'asam pedas'...tapi tiap kali akak nak makan asam pedas, akak akan calling2 As mintak dia masakkan...siap lepas dah makan kenyang tu, boleh mintak tapau lagi dari As...:D

memang muko tak malu sungguh....tapi  As nampak sangat hepi...coz katanya susah sekarang nak masak asam pedas...masak pun tak dak geng nak makan...kekadang dia masak jugak asam pedas utk melepas rindu...... En somi nya si As siap sound lagik...'.hai macam tak dek lauk lain dlm dunia ni keeeeeer???'.......heeemmmmm apa khabar agaknya si As sekarang???

.Family Kak Nik, mujur jugaklah tekak universal.....makan apa pun boleh...asal makanan nya sedap dan halal.....tak cerewet...,, Alhamdulillah!!

resipi asam pedas kali ni akak ambil dari Mamasya,..... yang baru sahaja pulang dari tanah suci Mekah, Alhamdulillah.........ni lah 1st time akak masak asam pedas guna rempah 4 sekawan ( buah pelaga, cengkih, kayu manis , bungalawang).............emmmmemmmm...not bad at all!!...kalau guna daging lagiiik sedap...so kalau nak mencuba...inilah resipinya yek!...di terbang khas dri dapur Mamasya kini singgah di dapr Kak Nik pula..... ;)..resipi asal dari sya_annur myresipi...terimakasih yek!


Asam Pedas Daging/ Ayam
Sumber; sya_annur@MyR
Oleh;Dapurmamasya

Bahan-bahan ( 6 org )
1/2 kg daging (rebus hingga empuk)-campur bhg tetel sikit
10 biji cili kering
3 biji bwg merah/1 biji bwg besar
1/2 inch halia
1/4 inch lengkuas
1 batang serai
blend@tumbuk semua bahan di atas smpai lumat (kecuali daging la, hehe)
2 biji tomato
Daun kesum
Sedikit rempah tumis(Cengkeh, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis & Buah Pelaga)
Garam & Gula secukup rasa

nota dapur mamasya; (kak Nik ikut)
Tambah 1/2 cwn air asam jawa & sedikit belacan

Cara-cara
Toskan daging yang telah direbus tadi. Kemudian hiriskan
Panaskan minyak dan tumiskan rempah bersama dengan bahan yang telah digiling tadi.
Apabila bahan yang ditumis tadi naik baunya, tuangkan baki air rebusan daging tadi kedalam periuk.
Masukkan daging, buah tomato dan daun kesum.




6 comments:

Bicara Kak Noor said...

pagi2 dah tengok asam pedas ni mokwoss boleh tertelan air liur ni heeee

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam Maal Hijrah..Kak Nik, saya tak pernah lagi masak asam pedas ayam Boleh cuba

Mas said...

sedappnya asam pedas...
tang hirup kuah tu yg best...he3

Acik Erna said...

Assalam dik nik ja..macam yang akak pernah cakap/tulis..tak mau dah masak asam pedas ni..tak pernahnya menjadi sedap..buat frust je he he

Gee® said...

Sedapnya asam pedas... my fav

mama sara nur said...

sedapppnye..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...