Pages

Sunday, November 4, 2012

tulang gearbox style sup utara

Assalaamualaikum,
 kebanyakkan daging kurban hari tuh, akak dah sedekah2kan pada orang...akak hanya bawak balik sedikit tulang, ekor dan hati utk buat makan sekeluarga di somban ni......

masa kat kampung hari tuh, sebahagian tulang, mama akak dah buat singgang...emmm sedap jugak( air tangan mak, mesti sedap2 belaka)...tapi kali ni akak nak rasa  masak sup bening2 pulak.....

biasanya kalau masak tulang ni, akak akan rebus dulu...kemudian bila dah sejuk, akak akan ceduk keluar lelemak beku yang terapung atas kuah...tak rela akak nak makan lemak tu...sebb badan pun dah tepu ngan lemak nih...:D

resepi dari Norlie Ilham Masakanku , tq Norlie...tq jugak pada empunya resepi asal ie dari resepi turun temurun keluarga sahabat suami Norlie...sedap dan senang...tak dek nak kisah2 tumis bagai perencah dia...hanya sembamkan segalanya bahan dalam puyuk...gelegak...., daging dah empuk...... dah bleh hidang......klau nak buat open2 haus jamu org makan cukup sesuai nih......

so resipinya seperti di bawah....akak nak keluar jap...kicap lak habis.....makan sup tak dek sambal kicap...mcm tak sempurna ajer.....!....tapi kan....adeh3x...kat luar tu kejap cerah, kejap gelap....hemmmmmm! kicap oh kicap...ade tak sapa2 nak sedekah kicap kat Kak Nik  ni???
daun pudina tuh Kak Nik yng tanam dalam pasu, mau jugak idup, subur dan banyak pulak tuh! tak larat nak makan, kita petik, bleh buat prop....hihi
SUP TULANG ALA UTARA
cik Joi

BAHAN YANG PERLU DIBERSIH SECUKUP BERSIH
: (sila ekjus sendiri bahan2 di bawah mengikut kesuaian daging dan tulang yang di masak)

 * bahan ini x perlu dibuang kulit @ dipotong.

10 batang serai *
1 ketul lengkuas (besar) *
2 ketul halia (besar) *
 3 labu bawang putih *
10 biji bawang merah *
secekak daun leek *
sepohon batang calery *
beberapa helai daun pandan - simpulkan *
kentang (Kak Nik tambah)
carrot (Kak Nik tambah )

2-3 senduk besar gula @ secukup rasa
pak aji
2 kotak besar kiub ayam
RM 1.00 lada hitam timbang - blend halus (kak nik letak lada putih)
garam
segengam kulit kayu manis
segengam bunga lawang
buah pelaga
air secukupnya (periuk besar daging mesti tenggelam)

masukkan daging di dalam periuk besar dan dikuti dengan air sehingga daging tenggelam dan hampir 3/4 penuh periuk. masakkan di atas api.

bila sudah mendidih masukkan ke semua bahan yang telah di bersihkan, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga. biarkanlah ia masak 2-3 jam supaya daging ketulan besar dapat empuk dengan sempurna. (air boleh di tambah jika surut).

setelah daging empuk keluarkan ke semua bahan yang di rebus bersama daging tadi. hanya tinggalkan ketulan daging yang besar.

teruskan merebus.dan masukkan kiub ayam, gula, pak aji, garam, lada hitam. bolehlah di rasa kuah sup ini. sebatikan rasanya seimbang.

bila sudah secukup rasa angkatlah ke semua ketulan daging di dalam periuk besar tadi.
sejukkan dan bolehlah di potong untuk jadikan bahan hiasan bihun sup.

** untuk pengetahuan: kuah sup ini hanya kelihatan kosong tanpa ada tinggal satu bahan pun di dalam kuahnya termasuklah 3 sekawan tadi.

HIASAN;
bawang goreng
daun sup

ini Along Hadi punya portion...dah siap sedia dia ngan nasi panas kat belakang sinun! haaaiih kena bergambo cepat-cepatlah yek!
 Hujan itu satu Rahmat !

22 comments:

EmbunRosaliza said...

Banyak pesenkan sup ni kak nik ja ya, tapi memang betul air tangan ibu lah yg paling best, sebab tu kalo masa raya korban lebih rela makan saje tolong mana2 yg patut je, Sedap nampak sup tu

Bicara Kak Noor said...

aduh dah tak dpt nak cakap apa dh ni Mokwo confem sedap sangat gear box ni tang lembut2 huh cakap pun tarak guna

Kak Nik Ja said...

haah same lah kita....suka makan dari memasak...tapikan bila balik kampaung, mama akak akan pakse akak masak...katanya rindu nak makan air tangan akk...so kenalah kita masakkan

Kak Nik Ja said...

kak noor , time2 korban ginilah baru kita nak merase buat sup gear box, kalau tak memang susah nak jumpa...ni dah siap ngan straw lagi ni..sluuuurp!

ibh_sue said...

Aduihh.. Kak Nik, ni kalau hb nampak ni. Kompem dia nak suh buat jg. Sue tak bp suka tang gear box tu, sue hirup sup ja. Tp kalau hb, habis licin ha dia hisapnya. Heeee

Acik Erna said...

Assalam kak nik ja.waaa sedapnya sup.sama menu kita ari ni.tapi akak sup daging bukan sup gearbox he he

aeinio said...

askm.. tu diaaaaa.... nyums...

Bicara Kak Noor said...

amboiiiiiiiiii Mokwo bak satu straw nk slurrrppp jugak ni cepat sikitttt tak sabaq ni

zila norazila said...

dappnya..hari raya pertam tue..kitaorg dh buat ..dapat tulang time korban tue..uittss kecur balik nie:)

Gee® said...

woweee... mengancam tuuu

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh Mokwo...missed u....thanks for dropping by. It is just I hv a huge problem with time when I started working...and trust me, taking care of two heroes at the moment u r working and they both live in different part of the world...fuuuuhhhh....I hv been tested mokwo...:)

Mokwo mcm mana? Sedap tol sup tulang ni:)
Mok, boleh tweet ayu kat safieza79 ye. Mokwo jaga diri and keep up the good work. I love the new style of the blog and the images..hmmmmm kebabooom....dslr niiiii...:)

Kak Nik Ja said...

alamak straw ade satu jek....rela ke kak noor nak share dgn ai???eeeyuuuu!hihi

Kak Nik Ja said...

seronok makan gearbox ni...rasenya yg luar biasa, tapi bukan semua org suka...akak pun kadang2 boleh lah makan, kalau selalu sluuurp...fengasan gak nih!

Kak Nik Ja said...

waaah sedap3 tuh..sup daging pun sodap...wat masak lemak lagiiiii sodap kan kak!!

Kak Nik Ja said...

waalaikumusalam aeinio.....memanag terbaiiik!!

Kak Nik Ja said...

ye lah zila...time korban je lah nak merasa...time lain memang susah!

Kak Nik Ja said...

memang sedap!! (^_^)

Kak Nik Ja said...

waalaikumussalamwarahmatullahiwabarakatuh....yep...wanita bila dah berkerja, memang banyak tanggungjawabnya..lebih2 lagi mac ayu..berjauhan dgn asben terchinta...ayulah mak, ayulah bapa.....take yur time to adapt...InsyaAllah you surely can do!sabar byk2...i was in yur shoes one long time ago...
sup tulang...huuuih sedak tok terkate....gambo tuh, akak segan nak ngaku guna dslr...gambo tak sechantik mane....tapi dah ade dslr tu, kang tak guna pokwo marah lak...haha...sebb dia kena pakse beli itu ari..hihi..kita mak budak baru belajar!

Ayu said...

Assalam kak nik..
uish berapa kali tersasul mokwo kat atas ni..hehe delete & retype again..
sop gear box, kita makan sup aje..yang gear box, ke black box ke tak reti makan..hehe..
imagine, tetelan pun kita tak reti makan ..kalau masak daging tu..yang part urat2, lemak2 tu kita potong put aside kalau buat mee rebus baru gunakan..:)

Kak Nik Ja said...

hihi,,,akak pun tershasul juga kekadang tuh...al-maklumlah dah sebati dgn nama mokwo..hhaha
urat ngan lelemak tuh kalau makan...huuuiih...sedapnya...percaya tak kalau akak kata, ade satu tempat tuh memang dia jual sup urat ajerr...full house sokmo!

:: My BeAuTiFuL wOrLd :: said...

tak pernah makan sup tulang tapi akak punyer mcm mengiurkan, hikhik

Kak Nik Ja said...

boleh cube ni...sedap bagi tekak akak...lebih2 lagi lmak2 kat dlm tulang sum2 tuh!!(^_^)sediakan straw ekk!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...