Pages

Thursday, November 8, 2012

Pergi sekolah Amny dan durian Crepe

Assalaamualaikum,
Aktiviti ari nih bermula sangat awal...pokwo terpaksa bergegas ke pejabat pelajaran, untuk uruskan hal2 perseklahan Along Hadi, manakala Kak Nik lak ke sekolah Amny...ada majlis penyampaian hadiah untuk Amny.
Majlis sepatutnya bermula 8.00am tapi di seret sehingga 8.45am....hemmm biase lah gitu....

guru besar, ydp PIBG and cik gu English di atas pentas

anak ummi, sengih nye sampai tinge

tahniah amny, tahun depan dapat duit hadiah banyak2 lagik yek!!
 balik rumah pukul 10.30 am...akak terus godek durian crepe nih....aduh sungguh ku tak tahan.... sana sinun , di FB, di blog2...semua pakat duk tayang dessert kaya lelemak nih.......rasenya memang sedap...tapi tekak akak ni memang tak leh nak makan banyak pulak...cukup ngam-ngam 2 ketui...akak dah tak leh nak tambah.....muak jugak nih!...tapi kalau peminat durian,  mesti u oals suka nih.....

so Alhamdulillah dapat jugak rasa Durian Crepe yang cukup femes nih....dan Alhamdulillah jugak Akak tak leh nak makan banyak...kalau tak risau jugak nih...mana nak store lelemak xtra tu...hihihi

untuk resepi dia seperti Sheila juga, akak ambil dari Ana Suzana....step-by-step pun Ana Suzana ada sediakan...terimakasih banyak2....leceh jugak nak membentuk lempeng dia...tapi lama2...ok lah tu
kalau tak lalu nak buh durian, boleh pelbagaikan rase degn letak mango macam sheila buat tuh...

2 ketui..antara yg paling chomei..yg lain, mcm bentuk lori simen pun adooo!
oklah akak dah buat pun d famous Durian Crepe...u oals bila lagik??? sila pastikan ada peminat durian sebelum anda membuatnya....baru berbaloi...kalau sekadar nak rasa..akak rasa elok beli ajer deh!!
resipinya akak copy & paste dari blog sheila...tqvm!

akak guna inti whipped cream....lecehlah jugak, sebb kena cepat2 masuk dlm peti ais, kalau tak cair meleleh!
DURIAN CREPE/MANGO CREPE
Resepi By : Ana Suzana@Cahaya Cinta Ku


BAHAN2 :
  • 50 gram tepung gandum..
  • 1 penutup esen vanilla..
  • pewarna kuning ( ni terpulang kat korang nak warna apapun )
  •  1 sudu besar tepung ubi kayu
  • sebiji telor.. basuh dulu.. 
  • 3 sudu teh/kecil butter.. kemudian cairkan.. aku cairkan guna mikrowave.. 
  • 160 ml air
  • 40 ml susu cair.. aku guna susu fresh milk je -Sheila dan kak nik juga guna fresh milk
  • 2 sudu besar gula halus..
CARA MRMBUATNYA:
  • Dalam bekas, campurkan tepung gandum dgn tepung ubi ( di ayak kedua2nya terlebih dahulu ).. masukkan sekali gula halus atau gula kastor td.. 
  • Kemudian.. tuang susu cair keatasnya.. jgn tuang kat mulut korang lak.. hahahha 
  • Kacau sebati dgn menggunakan whisker.. 
  • Selepas itu, masukkan pula telor yg dah di kacau menggunakan garfu terlebih dahulu.. telor tu just kacau2 gitu je tau, bkn pukul sampai kembang.. lepas masukkan telor tu sila kacau sebati.. 
  • Seterusnya, masukkan esen vanilla.. kacau lagi..
  • Masukkan pula air.. kacau lagi..
  • Pastu lak, masukkan butter cair.. kacau..
  • Masukkan lak pewarna.. sukati korang le nak taruk kaler apa..
  • Adunan yg dah sebati..
  • Last step, sila tapis n adunan tersebut..
Adunan ni nampak macam sikit, tapi sebenarnya ia mampu menghasilkan 13 - 14 keping crepe tau.. tapi bergantung kepada saiz yg korang buat la.. kalau buat saiz besar2 sgt opkos la dapat sikit je..

InTINYA:

1 cawan whipped cream sejuk..pukul sampai kental, dlm 1 minit
isi durian secukupnya + dengan sediki gula kalau nak manis

 JOM BELAJAR CARA MASAK CREPE :  

  • Memula, sediakan kuali anti lekat ( non stick pan ).. panaskan dgn guna api yg kecil.. api jgn besar2 tau, kang cepat hangus lak crepe korang..
  • Kemudian, ambik sesenduk kecik adunan.. 
  • Tuang dgn lemah lembut.. bentukkan adunan menjadi bulat dgn menggunakan bontot senduk tu aje.. adunan tersebut jgn tebal sgt atau nipis sgt.. just nice org kata.. 
  • Masak sampai bahagian bawah adunan tu mcm nak kering.. kering tau, bkn hangit.. adunan ni JANGAN di terbalikkan masa proses memasak.. 
  • Bila dah masak, korang lekangkan keliling crepe tu dgn sudip atau sudu, pastu pindahkan ke atas bekas dgn cara terbalikkan macam gambar di atas .. 
  • Tu cara aku la kan.. aku tak berani angkat guna sudip sbb takut koyak.. aku just angkat kuali tu, telangkupkan atas pinggan.. siapp..
  • Hasilnya, permukaan crepe yg kering di bahagian atas, yg licin di bahagian bawah.. Pi sambung masak lagi sampai adunan abis..
  • Ohye, di sebabkan aku risau crepe yg dah di masak tu melekat satu sama lain kalau di susun berlapis2, makanya aku buat mcm di atas.. setiap yg dah di masak aku letak dlm bekas/pinggan yg berlainan.. 
  • Hambik kauuuu.. banyak la yg nak di basuh pastu.. huhuhu.. tapi takpe, cara mcm ni lebih selamat sebenarnya tau.. biarkan la diorang seketika.. meh kita buat inti dia lak..

12 comments:

Qhaifa Nur said...

tahniah Amny....
sklh azeem hari sabtu nnti...mmg tak sabor dia....
crepe durian sedapnya.......

Acik Erna said...

assalam nik ja..tahniah amny..senyum manisnya macam umi dia tu..
nik ja dah buat lempeng durian tu ye..bila nik ja kata tak boleh makan lebih dari 2..berbelah bagi pulak nak mencuba he he..

❤Kamsiah❤ said...

durian crepe...kalau lah kita berjiran hehe...

Sheila Shafeareen said...

Salam heee waduhhhhh godaan lg ni...yg rasa durian sheila x buat lg ni..hemmm x leh jadi harus cari durian jugak ptg ni ada pasar mlm heeeea..amacam sdp kannnn...nak rasa al punya boleh heeee

Kak Nik Ja said...

tq qhaifa...tahniah to azeem jugak...CD memang sodaaaap

Kak Nik Ja said...

assalam kak E....tq kak...umi dia memang mulut manis sokmo...hihi..angkat bakul sendiri nih
Kak E, pastikn akak cube...kalau org suka doyan...memang terangkatlah buat gini..kita ni tak brape minat doyan...sebb tu x leh makan byk

Kak Nik Ja said...

kamsiah meh lerrr.....di sebb kita dok berjauhan..akak dpt jamu mata kamsiah ajerlah..^_"

Kak Nik Ja said...

Salam sheila.....tergode yek...sila godek sendirik ekk...hihi..memang sdp lah doyan crepe ni..patutlah berjual sakan , mahal pun orang beli..dek kerna kesedapan sehingga pejam2 mata..:)

kasihilmar said...

Hari ni rasa teringin pulak....nampak macam best sangat! Nak kena cuba resipi ni. Thanks for sharing...

Kak Nik Ja said...

hihi..dah teringin tuh ..nampak nya kena godek2 lah ye!...kalau minat dgn durian , memang sedap makan crepe nih...2 thumbs up!! selamat melempeng!

Kak Nik Ja said...

hihi..dah teringin tuh ..nampak nya kena godek2 lah ye!...kalau minat dgn durian , memang sedap makan crepe nih...2 thumbs up!! selamat melempeng!

riza omar said...

pernah buat xjadi lembekkkkkk.. geram lau dekat kita oder je sampai jemu..yang jual kat sini,makan jadi pening nak sasau macam diaorang boh takut nak beli dah,,,,hu hu hu...
akak tumpang iklan sikit...boleh..
http://www.loginwang.com/?a=deqzam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...