Pages

Monday, April 22, 2013

Yang Pedas2... Paru goreng kubis !

Assalamualaikum,
Sekarang kan kalau tengok status kengkawan di Facebook...banyak nya berbau politik kan...semangat tuh! tak pe lah memasing nak menyatakan sokongan ke atas parti2 politik kesayangan mereka ..itu akak paham...

tapi yang akak tak sedap baca bila ada makhluk Allah memainkan isu sentimen perkauman...kita di Malaysia ni, hidup dikalangan masyrakt berbilang bangsa.....benda tu kan sesuatu yang sensitif...tak wajarlah kuat sgt di dendang2 kan......sebagaimana kita tak suka kaum lain mencerca kita...sebegitu jugak kaum lain, pun naik hangin jugak lah kalau kita dok cerca dan kata benda tak elok pada derang kan!

 so berhati-hatilah dalam mengeluarkan sesuatu status..... setiap status yang di keluarkan tu..orang boleh menilai peribadi kita..secara tidak kita sedari...jadi keluarkan lah status yang lebih cerdik skit , orang baca pun menenangkan, kita pun dapat pahala jugak kerana menyebarkan benda yang baik2..!

Maka nya cukup2 lah dengan kata2 yang pedas tuh yek...tapi kalau nak makan yang pedas2 tu KNJ , no hal...kali ni KNJ memang masak terpedas skit....huuuuhaaah....berpoluh-poluh esei makan! tapikan , lagi pedas, lagi sedap kita makan.....di gandingkan dengan masak lomak cili api sayur kacang panjang dengan udang (sori no pic..:( ...boleh lencun baju di buatnya....:)
jom semak resepinya !!



 
  Paru Goreng Kubis

1/2 kilo paru-paru lembu (bersihkan dan rebus empuk dengan halia dan garam)
(kemudian gaul dengan sedikit tepung beras lalu goreng garing)
10 biji cili api *
3 ulas bwang putih*
sedikit belachan*
1 " kunyit hidup*
1/2 "halia*
air asam jawa
1 labu bawang holland- didadu /potong bulat
1sudu besar kicap masin
1 sudu besar sos tiram
sayur kobis dihiris kasar--boleh jugak guna kacang panjang
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

 Cara2nya;
  •  goreng paru hingga garing. ketepikan
p/s: hati2 semasa goreng paru2, gunakan kuali yang bertutup utk keselamatan uoals!

  • tumbuk bahan2 bertanda *. tumis hingga naik bau
  • masukkan bahan2 lain kecuali sayur kobis.
  • kacau sebati. akhir sekali baru di masukkan kubis. kacau hingga kobis masak

6 comments:

Qhaifa Nur said...

campur kubis...sedapnya masak paru nih...

Acik Erna said...

KNJ..sah2 la berapi pedasnya..cili api he he..
akak suka gak paru ni..lama dah tak beli.,,yang suka mak ayah ngan yang no.2 je..tu yang tak berapa rajin nak masak

Kak Nik Ja said...

To Qhaifa Nur:
memang sedap ni...2 dlm satu..lauk n sayur!...senang keje!:D

to Kak E:
saya pun jarang nak beli ni kak...sebb nak menggoreng dia...melotop-lotop!!!

tun_telani said...

Salam kak nik! tun xmakan daging, tp kalau dh nmpk paru goreng.. mmg xleh taham lah.. lg2 kalu potong2 nipis2 dulu baru goreng. makan ngan nasi lemak dap gak nih..

atie @ ejay said...

betul tun,suka sgt klu dapat makan paru goreng dgn nasi lemak

Kak Nik Ja said...

to Tun:
salam Tun...makan dgn nasik lemak..n makan dgn rojak singapore pun memang terangkat ni...tapi nak kerjakan dia agak leceh skit..tu yg kekadang peparu ni memang di jual agak mahal kalau yg dah siap msk!

to Atie@ejay:
atie..nasik lemak mkn dgn apa pun sodap! alahai terliur nasik lemak lak...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...