ikan nih mokwo beli sebelum CNY lagih..baru nak masak..hampir lupa..so di sebabkan keboringan dok mkn ayam je lately..mokwo pun masaklah ikan nih....tak de nye nak buh mak nenek sayur...klau buh pun nanti dok pakat kuis2 tepi mokwo gak yg nak kena makan...i'm not in the sayur mood today..mokwo cube resepi dr chef norzailina...klau tak silaplah dan dah diubah suai mengikut cita rasa mokwo...meh jamu selera....mkn ngan nasik panas2 memang terangkat..tapi klau para2 diabetic harap kurangkan mkn nasi yek!
bahan2:
2 ekor ikan siakap - siang dan bersihkan, rendam dlm air asam jawa for 10min( utk hilangkan hanyir)
4 sb tpg jagung- utk salut ikan
7 ulas bwg putih- didadu halus
20 cili akar (species cili api yg tak berapa pedas)-kisar alus
3 sb cili sos
3 sb sos tiram
3 sb sos ikan (nam pla)
1 sb plum sos (optional, msam betul sos nih)
1 bijik limau nipis -perah amek airnye
1 sk tepung jagung + 1/2 cwn air
daun ketumbar)
daun bawang)- buat hiasan
gula secukup rase
myk utk menumis
cara2:
- bilas ikan tadi dgn air bersih..lap kering.lumur skit garam + tpg jagung.
- goreng ikan dgn myk terendam till masak dan garing
- tumis bwg putih till naik bau. masukkan cili yg telah dikisar tadi
- masukkan pulak segala sos2 nye
- kemudian bancuhan tepung jagung pula. kacau till pekat
- bila kuah dah didih, masukkan air limau nipis dan tutup api.
- bila gak sejuk skit(supaya ikan maintain garing)..curah atas ikan tadi,
- tabur dedaun dan hidangkan
jemput mkn!!
No comments:
Post a Comment