Pages

Saturday, February 6, 2010

donut


Jom kita men'donut'..mula2 tarik napas..lepas napas..make sure kot mulut yeh jgn ikut saluran lain yeh!..sat gi ade yg pengsan...regangkan tangan...buat bicep curl..(mokwo pun tak tau camno)..so ready dah tuh..moh timbang barang2nyaaaa...hehehe

nak buat donut, mokwo akan macam tulah lebih kurang..akan tanya diri..ade kederat ke tak..klau agak2 tak de kedarat..tekan minyak, singgah kat simpang tuh..tunjuk jeleh dah dapat donut..manyak senang!

tapi kali nih memang nak merasa buat sendiri..dah 40 lebih taun pun tapi tak reti men'donut' nih..malu2..(sambil dok nyorok belakang pintu)..

lama dah dok peram resepi nih..amek dr wanita yg tak pernah dok diam..Jun the yummylicious. tapi mokwo buat 1/2 adunan je..takut terkehel tangan mase uli kang..tak cukup mulut plak pokwo nak pot pet..heheh

klau nak tengok resepi asal boleh klik sini -Jun the yummylicious..biar pun buat 1/2 adunan ..puas jugaklah kita orang 4 beranak makan..dan memng donut nih lembut sungguh..dok kunyah dlm mulut pun rase macam donut tu toing, toing, toing...(nak describe..how spongy it was)..so ape lagi..sinsing lengan baju, angat tangan ala2 hulk hogan(grrrrrrr)...lets doughnuttingggggg( ade ke istilah tuh!!)



Donut Lela: dr jun yummylicious resepi utk 1/2 adunan)
250gm tepung gandum

75ml susu suam

1 kuning telur

1 sudu kecil yis (mauripan)-klau bleh tak mo yis brand lain ekk!

2 sudu besar gula- next time mokwo nak guna 3 sudu

1 1/2 sudu besar marjerin

100gm ubi kentang (telah distim, kemudian lenyek)



Cara-cara:

1.Tepung gandum digaul dengan marjerin dan kentang sehingga sebati

2.Telur dipukul sedikit & dicampur dengan susu berserta yis

3.Campurkan ke dalam tepung gandum tadi dan uli sehingga menjadi doh

4.Biarkan doh tadi naik 2 kali ganda

5.Kemudian tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bentukkan doh anda mengikut citarasa masing-masing

6.Panaskan minyak dan goreng.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...