Pages

Monday, February 8, 2010

mee bandung

heheh..nihlah mee bandung mokwo..org lain klau buat mee bandung mesti kuah banjir..tapi mokwo suka klau kering2 skit cam nih .. amek pati2 aje..kuah tinggal kat org lain heheh..ape pun kuah tuh dah berkedodok sebb telur dia mokwo dah terkacau ..lupa lak ingatkan buat mee kari ..silap method...berangan kalah anak dara bercinta mokwo nih...utk pekat kan kuahnye mokwo tak dak kacang tumbuk in hand so ramas2 biskut kering dan masukkan lah..jadik, jadik..ke'bandungan'nye sungguh terasa..amek rsepi dr hana jepun..koniciwak hait hana san!
lah klau tak silap ..memang dah jadi salah satu pot merendek mokwo dah nih (gaya cam bebudak rapper cakap jek)..haha..meh tengokkan resepinye..tq again hana!

bahan2nye:

1 peket mee kuning
4-6 ekor udang basah
1-2 ekor sotong potong ring - jika suka.
50g udang kering ( blend )
1/2 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
5 tangkai cili kering- leh tmbh jika nk pedas
suku cwn kacang tanah goreng (tumbuk/blend) - klu tk nk letak pon tkpe tp lebihkan udang kering utk memekatkan kuah.
telur (ikut bilangan bape owang nk makan)
sawi
tauhu goreng.
bawang goreng
Hirisan cili merah
Air rebusan daging
Gula
Garam
hirisan daging
limau kasturi / limau nipis

Cara-cara

Celur mee kuning
Blend bwg besar,bwg putih,cili kering.
Panaskan minyak dan tumis hingga cili masak.
Masukkan udang kering yang telah diblend hingga naik bau.
Kemudian masukkan air rebusan daging,kacang dan udang basah, hirisan daging dan juga sotong. Didihkan.
Masukkan pula gula dan garam secukup rasa.*rasa mee bandung manis2 pedas.
Kecilkan api.
Pecahkan telur sebiji2. Jgn kacau supaya telur tidak pecah.Biarkan telur masak/separuh masak (terpulang)..
Akhir skali masukkan sawi.
Tutup api. Curahkan di atas mee. Dan hiaskan dengan bawang goreng, tauhu goreng, hirisan cili dan limau


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...