Pages

Sunday, February 7, 2010

bahasa itu jiwa bangsa?


Glitter Graphics Myspace Comments


sedang rancak mokwo berborak dgn seorang kenalan mokwo, tiba2 dia bertanya," wo u asal org mana?"
"ohhh i, i orang klate" kata mokwo sambil menbunyikan sedikit slang klate mokwo yg dah berkarat itu..
"ehh tak de bunyi klantan langsunglah..bau budu dah ilang" ujarnye lagi. serentak dgn itu mokwo dan dia ketawa berderai...tapi dalam hati ape yg kenalan mokwo kata memang ade benarnye...
biasanye org kelantan nih tak yah nak memperkenalkan sendiri..we can know them by how they sound..heheh no offence.
literally mokwo was born in kelantan, but yet i was never long in kelantan..cakap klantan tak gheti, masak makanan klantan tak gheti, selok belok jalan kat kota bharu pun mokwo tak tau...bila balik kampung umah mama mokwo..terkehel lidah mokwo nak 'speaking' ngan sedara mara. sudahnye mokwo akan jadi pendengar yg setia...
"tulah kalu mu kawin ngan orre klate kan senae"( klau kamu kawin ngan orang klantan kan senang) ujar mama mokwo..banyak kali jugak statement tuh mokwo dengar..
"tapi ma, tak dok oghe klate nok kitto"(tak de orang klantan nakkan kat kita) sanggah mokwo...cukup suka menbantah mama...tapi betul ape, kedahan itu sahaja yg sudi ambil mokwo sebagai isteri ..yg lain2 tuh byk tullah alasan..(pada hal memng mokwo tak dek pak we lain pun) akhirnye mama mokwo terpaksa akur jugak ngan pilihan mokwo...terimalah seadenye ma!

sejak berkahwin , mokwo travel a lot, ikut pokwo...umpama org nomad lagaknye..abis pinggan mangkuk mahal2 kepunyaan mokwo pecah berderai..sebb tak dibungkus ngan molek( salah mokwo jugak)...huhu..nak nangis..penatnye packing, penatnye unpacked, penatnye travel here n there..akhirnye mokwo kate kat pokwo yg hampir membawa mokwo berhijrah ke India "i have had enough,..i want to settle here,by hook or by crook"..so menetaplah mokwo kat sini..

klau tak silap mokwo dah hampir 13 taun dah. pun.the place that i can call home..perut mokwo pun dah semacam lali dgn lemak cili api yg pd mulanye mokwo cukup alergik..tapi pada pengamatan mokwo, di negeri sembilan nih dah jadi umpama 'klantanese town' dah...org klantan sesaje yg mokwo jumpa...hemm nampaknye mokwo bukan sendirian..klau pegi mkn kat restoran tom yam2 tuh mesti tokeh dia org klantan..tak delah rindu mane kat kelantan dah..hahaha
but deep down in my heart, it will always be back in my hometown , kelantan ..tidak sekali2 jadi kacang lupakan kulit..biarpun di mana mokwo berada..syukurlah Ya Allah dgn nikmat ape yg telah Kau beri!

3 comments:

MamaFaMi said...

Mokwo, bukan nak kata apalah kan, tapi memang senang nak tahu ore tu ore Klate ke dok. Telo cakap dia tu, sket sebanyak, kita leh agak. Hehehe... Tapi mama ni kan, flexible tau. Kalau mama bercakap, orang tak tahu mama orang mana. I can be orang Perak, orang Penang, orang Kedah, orang Melaka, orang Nogori... semua sapu... cumo Klate je ambo tak pah agi.. hihihi...

I love travelling actually. Kalau disuruh berhijrah ke negara lain, nak jer! Tapi kami ni dah tua, tak de saper nak anto obersi lagi.. huhuhu...

JC said...

Salam Mokwo....ialah betul tu kan tak kira le kita asal dari mana....asal pandai bawak diri dan selesa dan bahagia kt mana kita tinggal tu yg penting......mana2 pun bumi Allah jugak kan...btw I ada few kelantanese fren yg cakap mereka pun dah tkde slang kelate hihihi

mokwonik said...

mamafahmi:
ma pas lah tuh..mokwo bagi markah 5 per 10..tambah satu markah lagi for the effort..heheh

JC:
btui tu JC dear, ape tuh pepatah melayu ghoyak, masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang rimau memang nak carik nahas..le hihihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...