Pages

Sunday, February 14, 2010

kari ayam portugis



terjumpa resepi nih dalam salah satu majalah Flavour keluaran 2007....lamenye simpan tak pernah buat2..haha..sebanarnye resepi asal name dia 'devil curry'...tapi klau translate..tak sedap bebeno bunyi nye...so mokwo panggil ayam portugis jelah...sebb asalnye org kacukan portugis yg memperkenalkan masakan ini ..sopan skit..baru naik selera nak makan...rasenye seakan2 rendang minus all the frgrant leaves...but not bad sedap gak..walau pun sedikt pedas..sebb buh segala mak nenek cili......woaaaahhh..klau sesiape punyai buasir..harus hati2 yah..kurang kanlah skit cili tuh..mokwo mkn ngan pulut +beras perang (my favourite)..bleh mkn ngan nasi, roti jala dsb..ikut suke atilah....so this is the resepi:

1 ekor ayam- potong 12 dan bersihkan

1 1/2 sk biji sawi- goreng tanpa myk dan tumbuk alus

10 ulas bwg merah*

3 ulas bwg putih*

2 btg serai - amek yg putih aje*

1 cm lengkuas*

2 cm kunyit*

3 bijik buah keras*

2cm belacan*

15 biji cili api*

5 bijik cili merah* (mokwo tak buh)

10 tangkai cili kering*( mokwo tak buh)

1/2 cwn saNTAn

3 sb cuka makan

3 sb kicap manis

garam dan gula secukup rase

3 bijik tomato belah 4 ( mokwo tambah)

1 cwn air

myk secukupnye utk menumis

cara2:

  1. kisar semua bahan2 *. dan tumis bahan kisar till naik bau. masukkan biji sawi tumbuk tadi
  2. masukkan ayam .kacau sebatikan
  3. masukkan santan,air, cuka ,kicap, garam dan gula secukupnye
  4. bila kuah agak pekat, masukkan tomato

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...