Pages

Wednesday, May 12, 2010

daging kandar


dah buat resepi nih ngan ayam maupun daging..memang sedap betul terasa ke'mamak'kannye..hhehehe..tapi mokwo paling suka yg di masak ngan daging..sedap..resepi mokwo c&p dari blog hana yang mengambilnye pula dari kak.asma myr..lepas nih tak perlu lagi mengidam kuah kandar dr restoran nasi kandar kayu itu!
Bahan-bahan
1/2 kg daging
6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
2 sudu besar kicap pekat maggi
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
1 labu bawang besar(dimayang)
1 ulas bawang putih (dimayang)
KUlit kayu manis dan bunga lawang
sedikit daun kari
garam dan perasa
Cara-cara
-daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
-Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
-Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
-Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
-bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
-Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
-Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
-sesuai dimakan dengan nasi dan roti

2 comments:

fuzidss said...

ha tu dia...jom pakat masak ni

Kak Nik Ja said...

fuzidss..memang gerenti sedap..mokwo dah buat byk kali dah..barulah nak masuk dlm blog!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...