di sebabkan donut2 nih di buat oleh para2 amatur..so bentuk dia berbagai2lah..but the taste maintains sodap..masuk dlm mulut tetap rasa donut sejati..satu yg paling sedap texture nye yg kenyal2 spongy gitew! resepi yg berbaloi2 di cobak!
resepi yg mokwo amek dari blog cik timah-TTM (sebeno nye tak tau nama sebenar dia, panggil cik timah main hentam aje, betui ka dah tuka nama jadi ila..looh glamer tul mak cik sorang nih!) terima kasih byk timah aka ila aka rossana becker...mcm2 ada! tq again!
kakak says"pada tuan puan yg berminat nak ode..tempahan akan di buka lagi 10 taun yeh!"
bermacam variety bentuk dan kaler yg ade...hemmm boleh lah asal bleh makan! mokwo makan paling banyak, sebab nye org lain yg buat..best betul!
80g/1/3 cup melted butter
2 eggs
1 1/2 tsp salt
3 tbsp sugar
600g/4cups bread flour
2 tsp yeast
Pakai BM, masuk ikut urutan. Setting:Dough.
Kalau pakai tgn, campurkan air suam ngan yeast (biar dlm 5 minit).
Satukan bread flour, salt and sugar.
Buat lubang tengah..masukkan telur yg dipukul sedikit dengan butter. Pastu tuang yeast.
Uli sampai doh tak melekat kat tangan. Tutup doh. Biarkan doh naik selama sejam
Uli setebal 1cm. tekan dgn acuan donut.
Biarkan naik seganda, goreng dgn api sederhana.
bolehlaa letak apa2 atas donut tu..chocolate cair ke..caramel ker..aku suka cinnamon ngan castor sugar je.
1 comment:
Waduhh..yg siap cekelat tu tak tahannnn!!
dah lama tak buat donut..bulan puasa BM cuti hehe
Actually resepi ni pun kadang buat burger malaysia tu...berbaloi:)
Alaa Mokwo...Timah tu kureng glemer...diorg saje taknak glemerkan ahkak ni...
Rosanna Becker lerr hahahaha..
Post a Comment