Pages

Monday, August 16, 2010

temurun nye si sambal tumis

salam Ramadhan Al-mubarak buat semua umat Islam....macam mana rasa..mokwo harap2 semuanye masih mampu meneruskan pejuangan melawan nafsu dan memperbanyakkan ibadah di bulan yg mulia ini......bulan posa nih susah lah skit mokwo nak update..asyik dok main kejar2 jek dgn masa yg tak terkejar..mana tak nye bulan2 biasa, lauk biase2 aje..bila time bulan posa anak2 n pokwo demand deh!! nak kuih lah, nak cendol lah, this n that..wow..ku ada dua tangan n kaki je..bersilat gayunglah kat dapur sorang2!
 but don't get me wrong, i do really enjoy cooking for them..kekadang pokwo offer nak beli makanan kat bazaar ramadhan pun mokwo menolak..mokwo insists to cook! lagi pun masa nihlah kita sebagai ibu n isteri nak kumpul pahala lebih kan!
yg nih adalah resepi sambal tumis yg mokwo perolehi dr seorang penjual nasik lemak yg dah pencen..sedap sambal dia..walaupun buat dgn quantity yg banyak..sambal dia menten lemak manis tak pahit pun..dia perturunkan pd mokwo..n mokwo pun perturunkanlah pd u ols pembaca budiman..harap2 boleh mendpt manfaat...
rupanye sambal tumis nih punyai teknik pembuatan nye yg tersendiri..dan sambal ni jugak boleh di simpan dlm fridge dalam masa lebih kurang 2 weeks without stale..so jimat masa maah! tak yah sentiasa nak menumis bila sambal diperlukan! so selamat mencuba!

sambal tumis
bahan2nye:
3 cawan cili kering yg telah digunting2
1 cawan cili boh
2" belacan
300gm bawang merah
1" halia
1/3 cawan gula pasir
3 sudu besar madu
1 sudu besar garam
2 sudu besar pes asam jawa adabi
1 kuib bilis knorr
1/2 cawan minyak utk menumis
cara2:
-rebus cili kering sampai menggelegak. tutup api dan biarkan for 30 min\
- kisar cili tadi dgn belacan. ketepikan
-kisar berasingan bawang merah,dan halia. ketepikan
-panaskan minyak, tumis campuran cili tadi till sedikit garing..agak2 10 min
-kemudian masukkan campuran bawang tadi n tumis lagik for 10 minit
-masukkan garam , gula, asam jawa,kiub bilis, madu dan air jika perlu.
- bila warna dah mcm merah hati gitu dan rasanye dan berkenan dek tekak kita ..tutup lah api
-tunggu sejuk barulah boleh di simpan dlm fridge

so kekdah nye, klau nak buat sambal tumis ikan bilis..just goreng ikan bilis yg di basuh bersih..dan hangatkan sambal tumis yg dah dibuat beforehand, buh hirisan bwg besar klau suka..bila sambal dah sejuk skit baru masuk ikan bilis goreng tadi!
Daaaaaa..selamat berbuka!

-

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...