Pages

Tuesday, August 3, 2010

roti bun gula merah

dulu mokwo ingat, dlm bab memasak nih mokwo suka buat kek...tapi sejak akhir2 nih selera berubah kpd pembuatan roti lak..lepas buat roti mokwo selalu rasa lega jekk..hehehe..mana tak nye tatkala menguli tuh..kita bolehlah ganyang sekuat hati..bayangkan orng yg kita tak suka..pah tuh..ganyanglah, tonyohlah, sepuklah..ikut suka lah..puas ati kooo..hahaha tapi idak lah mokwo nih sokmo2 buat roti nak marah orng..tak lah..mokwo bukan pemarah sgt org nye..mokwo nih ati lemah lembut jek!(puji sendirik yek)
bun gula merah..memang lembut nih..texture nye cukup soft n berurat2 bila di tarik..gula merah yg dimasukkan menyebabkan roti nih kenyal dan wangi
trimakasih buat ros from jintan manis kerna sudi berkongsi resepi..moga ros selamat melahirkan baby yg comel lote, kiut miut..dan rajin meroti cam mama dia..hehehe
izin kan mokwo kopi pes kat sini yek utk dipanjangkan pd yg lain! nanti klau rajin, mokwo nak buh inti kelapalah pasti lebih sedap..suka manis2!!

roti mokwo mesti nak terhangus kat bhgn atas..lenkali harus beringat2 tang api tuh!


Bahan-bahanya-sumber resepi ros jintan manis 



180gram tepung roti

50gram tepung gandum

2 sudu besar skim milk@susu tepung

3-4 sudu besar gula merah

100ml susu segar suam@boleh ganti dengan air suam

40gram butter

2 sudu besar gula

1 1/2 sudu kecil yis

50 ml air

1/3 sudu kecil garam

1 sudu kecil bread softner ( boleh ganti dengan 2 sudu besar water roux)



bahan sampingan

1/3 cawan kismis hitam

Cara-caranya ( uli tangan)



1. Mula-mula masakkan gula merah bersama 50ml air didalam periuk dan kacau sehingga gula merah larut, ketepikan dan sejukkan sebentar.

2. Selepas itu, masukkan bancuhan gula merah dan semua bahan doh dalam bekas adunan kecuali kismis hitam dan uli hingga tidak melekat pada jari. Uli selama 5 hingga 8 minit.

3. Setelah adunan menjadi doh, boleh gunakan tips ini untuk dapatkan doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan beberapa minit, anda akan dapat doh yang elastik.

4. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan kain bersih atau plastik wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. Bahagi doh pada dua bahagian, satu bahagian di campur dengan kismis hitam dan uli sebati.

5. Bahagi kedua-dua doh pada 9 bahagian bun kecil dan susun di dalam acuan petak 18cm, pastikan acuan petak di lenser dahulu dengan butter atau marjerin, biarkan doh naik dua kali ganda dan gilss permukaan bun dengan 1 sudu kecil susu segar+beberapa titikmadu.



KAEDAH LAIN ( menggunakan Bread Maker)

- Masukkan semua bahan kecuali kismis hitam dalam BM dan pilih menu Dough dan tekan ON, tunggu sampai siap di uli, kemudian keluarkan doh dan bahagi doh pada dua bahagian, satu bahagian di masukkan kismis hitam. Boleh terus bentukkan doh bulat-bulat dan susun dalam acuan petak. Biarkan naik dua kali ganda.

5. Akhir sekali bakar pada suhu 170-180darjah selama 20 hingga 23 minit dan sedia untuk dihidangkan panas-panas atau boleh juga disejukkan dahulu atas redai. Selamat Mencuba.

2 comments:

izahdaut said...

MEMANG NAMPAK GEBU SUNGGUH TU MOKWO..TERINGIN LAK NAK MENGULI MAIN TEPUNG..ADUHHH BANYAK VIRUS M NIHH...TAPI BILA TENGOK ROTI YG SUNGGUH LEMBUT GEBU ITU BANGKIT SKIT SEMANGAT NIH

mokwonik said...

hehehe..bila dah start meroti nih rase cm tak leh nak brenti..addicted!!..izah meh mokwo turunkan skit semangat mokwo..fuhh..fuhh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...