huhu: mulanye nak buat asam pedas ikan tapi ikan terlupa nak defrost awal2 so buat ayam lah...aiiyaaaah tak brapa ummmph!
yeeepeee: asam pedas mokwo less oily..tu yg kena aje kat selera anak tekak nih...phobia nih klau byk minyak, mcm dan2 gemuk lepas makan!
huhu : semua yg ada kat umah kompius..nih asam pedas ke singgang???
yepeeee: tak masak nasik so asam pedas mkn ngan mee kuning..tercipta lagik satu resepi baru.... kreatip gak mokwo nih!
huhu: depa semua makan sekadar sepinggan sorang aje..sebb mcm ter'pelik' skit with the mee n asam pedas combo..uiiittt!
yepeeee: semua kata sedap asam pedas nih..(nak amek hati lee tuh!)
huhu: semua tak syorkan mokwo buat lagi asam pedas..sebb semua nye bukan peminat setia asam pedas..tak gheti makan! terpaksalah mokwo abeh kan yg balance semua...meh join mokwo! huhuhuhu..kembung perut makan asam pedas!!!
tu lah yg malasss buat asam pedas TAUU!!!!
anyway terimakasih byk2 buat mat gebu atas resepi asam pedas yg sedap..tapi mokwo dah alter ikut sesuka hati menggunakan stok yg ada kat umah! mokwo copy paste kat sini yek!
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 - 4 kepingan ikan merah (kalau kepala ikan lagi besss)( mokwo guna ayam, 1/2 ekor)
1 biji nenas madu, kupas dan potong serong (mokwo buh mangga muda)
1/2 cawan jus asam jawa
3/4 cawan cili kisar
1/2 inci halia, diketuk
1/2 inci lengkuas, diketuk
800 ml air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa
8 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*
1/2 inci kunyit hidup*
1 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk halus)( mokwo tak buh)
CARA MEMBUATNYA :-)
Ikan dicuci bersih dan toskan. Nenas dicuci, kupas, buang empulur dan potong serong. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak.( mokwo tumis cili kisar dulu , then baru masukkan bahan2 tumbuk lain, so dpt menggurangkan penggunaan minyak) Masukkan nenas(mangga muda) dan kacau hingga rata dan masak sekejap.
Tuang air, kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan dan biar ikan masak. Tambah jus asam jawa, garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin rasa (sesapa nak letak serbuk perasa pun ok). Biar mendidih perlahan 1 - 2 minit. Rasa dan jika ok boleh matikan api...
*Salam Ramadhan untuk semua umat Islam*
2 comments:
Selamat Berpuasa di bulan Ramadan utk mokwo sekeluarga.Ampun maaf dipinta jika ada penulisan saya mengguris hati mokwo tanpa disedari (cam nak raya pulakkan)...
Salam mokwo, salam windu!!! Salam ramadhan juga buat mokwo sekeluarga dr kita d sini yg akn berpuasa hari khamis ni insyaAllah :-)
Post a Comment