Pages

Tuesday, August 24, 2010

mihun goreng tomyam


nengok kaki ketam tuh...hehehe.. seksa tak?
heemmmm..............lately tak taulah camera mokwo mcm x cukup terang...hypoglycemic ka hapa?? amek gambo ko jadi semuanye romantik semacam ajek!grrrrrr....nyway layan jelah gambo kelam2 nih..anggap cam makan ala2 candle light gitew yek!! sabau je lah!
amek resepi dr umah nor secubit garam..trimakasih nor!..mokwo punya jadik itam legam..tangan gatai terbubuh kicap lebih! tapi rasa menten sedap..satu kelainan yg menjadi kemestian utk di coba!

MIHUN GORENG TOMYAM
1 bungkus mihun - rendam, bila lembut, toskan

300gm udang

200gm isi ayam ( mokwo ganti ketam)

3 ulas bawang putih - diketuk

5 ulas bawang merah - dikisar

2 batang serai - diketuk sedikit

2 kiub perencah tomyam (maggi/knorr)( mokwo guna 2 sudu besar basah nye dlm botol)

cili api - bagi yg mahukan lebih rasa pedas

1 biji telur

3 helai daun limau purut - dicarik2kan

sayur kobis - di potong pjg (halus)

carrot - dipotong pjg (spt btg mancis)

2 biji tomato - dihiris nipis2

1 mangkuk air - jika ingin mi basah lebihkan sukatan air

daun saderi

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau.

Masukkan pula bawang merah yg telah dikisar dan perencah tomyam. Goreng sehingga pecah minyak.

Masukkan udang dan gorenglah sekejap baru masukkan telur

Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Untuk mendapatkan rasa yg lebih sedap bolehlah dibuat stok udang dengan merebus kepala dan kulit udang yg telah dibersihkan. Masak hingga mendidih dan masukkan sayur2an (kobis, carrot dan tomato yg telah dipotong) Masukkan juga daun limau purut yg telah dicarik2kan

Bila sayuran dah agak lembut, masukkan mihun tadi dan goreng hingga ramuan sebati dan mi menjadi lembut (Jika ingin mi yg basah lebihkan air/stok udang)

Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan daun saderi yg telah dihiris halus

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...