masakan tidak , semalam mokwo berbelanja utk beli barang2 buat biskut..bawak RM150++..pun masih tak cukup jugak..mana tak nye butter sahaja dah dekat Rm50 hinggit..tokeh lembu sure kaya raya lah! time2 ni lah mokwo berangan nak bela lembu..hahaha
apa2 pun, sekarang raya fever is in the air..sedihnye ..ramadhan bakal meninggalkan kita..dan mokwo jugak tumpang sedih buat ma kedah kerana baru sahaja kehilangan anak sulung lelaki nye jumaat lepas ie abg sulung pokwo..pergi setelah menderita di sebabkan penyakit colon cancer...sama2 lah kita sedekahkan Al-Fatihah buat arwah abg mohd kamil abd khalid..moga Allah tempatkan roh beliau di kalangan org2 mukmin..amin
maka nye tahun ini kena lah mokwo buat biskut lebih skit..mokwo ingat nak sedekahkan pd anak2 arwah yg dok ada 10 org tuh! so wish me a good health.! jgn mokwo semput tengah jalan udah le..kang biskut ke mana, mokwo pun ke sepital lak!
tah tak tau bila nak start baking tuh..meanwhile meh tengok tis addictive recipe..ayyoyo..tak leh tahan ooooo..klau dah siap masak, yg tak makan tempoyak pun harus menambah nasik dia...finger licking good i tell ya!!duh meleleh air liur mokwo! resepi yg mokwo ceduk dr dapur dayang jack dari teratak dayang jack ..jelitawan yg sungguh rajin mencipta berbagai resepi yg marbeles2..tq byk2 dayang! mokwo kopi pes sini yek!
Tempoyak Goreng Udang
Bahan-bahan :
5-6 sudu besar tempoyak segar
300 gm udang basah (dibuang kulit dan dibersihkan)
5 sb cili kering kisar
3 biji cili api (dikisar) - optional
1 keping asam gelugur
5 biji bawang merah (dikisar)
2 cm kunyit hidup (dikisar) -boleh juga guna kunyit serbuk
2 cm halia muda (dikisar)
1 ulas bawang putih (dikisar)
garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga pecah minyak.
Masukkan udang dan tumis hingga separuh masak.
Masukkan tempoyak, asam gelugur, garam dan gula (pastikan rasa masin dan manisnya sama).
Goreng tempoyak sehingga masak keperangan (guna api perlahan)
# dyg cakap boleh guna udang kering or ikan bilis selain dr udang#
1 comment:
Post a Comment