Pages

Wednesday, August 18, 2010

puding gula hangus..semanis madu!

semalam kami ada menerima panggilan mengatakan bahwa seorang ibu tua hampir tidak punyai duit utk membeli beras buat berbuka puasa....hemmmmm..menarik nafas panjang mokwo, dlm kita di bulan puasa nih semacam berpesta dgn makanan , ada jugak insan yg sebegini daif...Alhamdulillah..dilapangkan Allah hari nih utk memberi ibu tua itu sedikit bantuan..walau tidak sebanyak manapun, cukuplah utk membeli beras dan brg2 keperluan lain..
geram bercampur kecewa sebenarnye melihatkan ibu tua itu di campakkan dlm kancah kesempitan hidup sebegitu. tinggal sebumbung dgn anak, menantu2 dan cucu2..tetapi diperlakukan bagai hamba sahaya lagaknye..laknat Allah pd sesiapa yg derhaka pd orang tua nye dan rahmat Allah bg mereka yg berbuat kebajikan pd kedua ibubapanye!!!
mokwo sebenarnya tak nak elaborate panjang pasal kisah si ibu tua nih, di takuti hanya akan membuka aib orang satu persatu jek..tak pasai pahala posa mokwo kang jadi zero
mokwo hanya mampu berdoa agar ibu tua ini dan suaminye yg sudah uzur itu dilepaskan dr segala bebanan yg tak sepatutnye mereka tanggung di waktu senja usia sebegini! ikutkan hati mau aje mokwo pegi pelangkong org2 yg zalim tuh seko2!


antara juadah berbuka yg menjadi favourite seisi keluarga..apasal yek mokwo punya puding nih sekeliling dia jadik cam permukaan bulan..tak smooth..
nyway..since anis kata puding dia sedikit manis n keras, so mokwo dah alter skit quantity susu pekat n tpg kastard...sedap tul!! lemak manis memang menepati citarasa mokwo..tq anis dr anis's dairy... utk resepi yg sedap lemak manis..i loooike!!! mokwo cnp kat sini lak yeh! dah tak tau brapa kali dah buat nih! tak jemu2 makan!

Bahan-bahannya:

5 biji telur gred A

1 sudu besar tepung kastard ( mokwo buh 1 sudu kecil jek)

1/2 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat (mokwo guna 1 tin susu cair + 4 sudu makan susu pekat )
1 sudu kecil esen vanilla
secubit garam

1/2 cawan gula pasir - dijadikan gula hangus

Cara-caranya:
1. Panaskan kukusan.

2. Sediakan gula hangus dan tuang ke dalam acuan yang digunakan.

3. Masukkan semua bahan dalam jug pengisar dan kisar sebati.

4. Masukkan bahan-bahan kisar tadi ke dalam acuan yang telah sedia dengan gula hangus di dalamnya.

5. Tutup acuan dengan aluminium foil.

6. Kukus puding tadi selama 45 minit dengan api sederhana kuat.

7. Sejukkan dan keluarkan dari acuan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...