Pages

Sunday, December 5, 2010

pencurik gambo...lagi dan lagik!

salam semua pembaca budimam....pepagi lagik mokwo dah hangin sebadan ...mana tak nyerr...pokok kari pulai ku dah toggel...sebenarnye mokwo tau sangat lah sapa yg buat tuh...sebb mokwo dah pernah caught her red-handed...thought that she might stop...but hampeh!!!...i just hope Allah akan murahkan rezki utk mokwo n pokok tu boleh idup dgn sihat...klalau 'kiok' gak...nampaknye mokwo kena tanam dlm pasu buh kat dlam umah lerr jawab nyerr....sedih nyerr memikirkan jiran2 yg tak prihatin langsung!

tapi bila buka ternet...rupa2 nye kemelut kat sini lagik teruk...pencurian gambo2 cukup berleluasa nowadays..yg jadi mangsa kebanyakkan nye gambo2 dari blog masakkan...asal nampak gmbo2 tuh cun skit, cerah2 ber'DSLR'...ramai lah nak menyunting.....don't tell me u nak simpan utk koleksi peribadi n buat references di kemudian hari dgn menayangkan kat yur  blog that is open to public...come on-lahh..mana yg di maksudkan dgn 'personel' tuh??

just in case kalau sesiapa tak tau...mengambil hak org lain tanpa kebenaran itu di definasikan sebagai mencuri....dan mencuri dalam Islam adalah dosa besar n boleh tuh di jatuhkan hukuman potong tangan...ada mau??

ginilah ...what goes around ,will  come around...hari nih kita dok curi hak2 orang..satu hari yg lain pasti hak kita pulak kena kena curi...Allah itu Maha Adil...! so bertata susilah lah dalam berblogging..musuh jangan di cari..tak guna sesen pun!!

5 comments:

K.Nor said...

nor sokong!! hidup ni bak roda kan mokwo.. Allah biasanya bayar cash! ada blog tazkirah pun masih mencuri hak org lain.. useless jer dia ada blog cakap bab agama gitu..

nor linkkan kat n3 nor ok .. tq coz menyokong anti ciplak gambar geng masak masak ni :)

CuteOven said...

betul tu mokwo...letak signature pun dia org curi gak...so mcm mana nak buat yek...letak separuh gambar aje tak...

kak Erna said...

mok wo..senang aje keje dia orang tu kan.ambik la gambar yang dah dimasak sendiri tu..ambik resepi untuk cuba masak tak pe kan mok wo..
lepas tu..kalau nak tayang gambar jugak..ambik sendiri..

Noorma Ismail said...

Pokok daun kari kena curi? tu lagi la sakit ati sbb bila kita nk guna, mana nk rembat plak?? silap ari bulan pokok pun bleh mati..

mokwonik said...

to k.nor:
wa anti ciplak!

to Cuteoven:
letak separuh pun mesti kena curi gak! dah lumrah dia!

to kak erna:
yelah kalau x de kamera..buatlah blog lain!

to noorma :
ye lah noorma..dia tinggal kan kat mokwo daun yg dah kena makan ulat jerr...geram tull! depan umah dia x nak tanam pulak pokok kari sendiri..penuh dgn pokok yg tak berpekdah!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...