Pages

Wednesday, December 29, 2010

musim hujan , musim virus membiak.....!!!

sotong oriental
salam semua..nampak gaya nye blog mokwo nih dah kena jangkitan dah musim2 ujan nih...jangkitan dari virus 'M' .... lalu lahirlah syndrome 'sekuk chipsmore'..now u c, now u don't....kekdah nye tenggelam timbul lah mokwo lepas nih....

bz wehh...sapa kata jadi homemaker nih boleh relax.....sibuk ngalah menteri belia dan sukan tau...!!
so tak moh pot pet tentang ke'bz'an mokwo...nak crita, selama 1001 malam pun tak kan sudah nye...

kali ini nak review pasal the famous amos recipe...sotong oriental....orang lain dah khatam dah buat masakan nih..mokwo baru terkedek2 ehhh!...tak pa lah bak kata si yat maria-- easy bakes, better late than never...

sedap sememang nye..bebudak n pokwo makan licin for 1 kilo sotong....tapi sejujur nye mokwo lebih menggemari masakan sambal atau cara masak kuali che iza ...masakan nih ala2 fusion masakan thai dan mamak.....nampak nye lain orang lain selera dan anak tekak...

but its good to try,....at least boleh di jadikan pilihan mempelbagaikan masakan sotong..kepada yg belum try...nanti cuba yah...mana tau bersesuaian dgn citarasa kalian....tak try maka tak cinta...
terimakasih kepada yg sudi berkongsi resepi nih!!!

togel sungguh sotong ku inih...mungkin sebab tuh dia kurang ummmmphhh!


i'd copied from nor ---secubit garam...tq again ladies!!

SOTONG ORIENTAL by Aliza
(sumber Madiha)

Bahan2
500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos
1 tangkai daun kari
5 ulas bwg merah ~ hiris
3 ulas bwh putih ~ cincang
garam & gula secukup rasa
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah)

Bahan2 ini dicampur jadikan pes
2 s/b pes tom yam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2 s/k sos ikan
6 s/b air panas ~ k.nor tak letak air sbb sotong tu nanti akan keluarkan airnya sendiri

Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan sotong dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan.


updated:
K.Nor skip part celur sotong tu, terus aje campak sotong dlm kuali utk mengekalkan rasa manis sotong. Bila dah buat gini, kena skip la 6 sudu air tu sbb sotong tu akan keluarkan airnya gak nanti.( mokwo ikut cara nih jugak)

5 comments:

Nieza said...

Salam Mokwo...pekhabar? datang intai sotong ni...ada lagi dak?...hehe nieza lum pernah try lagi ni...nanti nk kena try juga..nampak pun tau ni sure sedap...:)

kak Erna said...

salam mokwo..akak kalau sotong ni..suka goreng kunyit atau pun sambal boh tempoyak je..tak pernah cuba lagi orientel ni..
mokwo..tergoda sungguh la dengan bingka ubi kayu tu..

Hann said...

Mokwo.. kite dah try tajuk nih.. ok lah, boleh layan.. habis macam biasa lah jugak..

mokwonik said...

to nieza:
salam nieza..mokwo baik2 ajer tq...sedap gak nih nieza..nanti try buat sedap2

to erna:
salam erna..goreng kunyit pun sodap gak..favrit lerr tuh

to hann:
kalau dah lapar..selera ajer kan..mokwo suka sutun sambal

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mokwo....

terima kasih sudi mencuba resepi yg dikongsikan...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...