Pages

Monday, March 14, 2011

Chocolate Chips Muffins


 fuhh penat semalam masih terasa.....terperangkap dalam trafik jam yang panjang berjela2 bukan lah sesuatu yg menyeronokkan....ari nih amny lak demam..bila budak demam mulalah naik ngada2....kekadang mahu di riba dan di kendung......cukup manja kededek!

sebenarnye muffin nih dah lama dah buat, tapi baru hari nih mokwo berkesempatan utk update...tapi dalam freezer muffins nih masih lagi bertapa....... yang peliknye semua kat umah nih macam tak lalu makan je muffin nih...tak sedap ke?? mokwo rasa ok jek, sedap.....mungkin mokwo buat nih silap timing lah sebb depa semua dah kenyang dan muak di jamu chocolate yang pokwo beli...hahaha...mokwo pun rase2nye dalam 3 bulan nih tak moh sentuh ape2 chocolate lah kot....hihi.. boleh ke?? 

resepi yg senang dan very2 simple ..... mokwo copy dari blog kak nor-- secubit garam.... resepi asal telah di kongsi dari blog Rima - Bisous a toi.....tak lupa hasue dan ramai lagi  yg dah buat muffin nih...tq to all !!


CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
source : Rima
source : K.Nor@SecubitGaram

Dry Ingredients:
1 3/4 cups Plain flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
2 tbsp quality cocoa powder - I used Valrhona
3/4 cup superfine sugar ~ k.nor letak 1/2 caw jer
1 cup semisweet chocolate chips (put aside 1/4 cup for sprinkling)
1/2 tsp salt ( mokwo added, as suggested by Rima )

Wet Ingredients:
1 cup milk
1/3 cup plus 2 tsp vegetable oil - I used Canola oil
1 egg
1 tsp pure vanilla extract - I used vanilla essence

Method:
1. Line muffin tin with paper cases
2. Preheat oven to 200deg - I used 175C
3. Put all dry ingredients into a large bowl
4. Pour all the wet ingredients into a measuring jug
5. Mix the dry and wet ingredients together (the batter should be lumpy, DO NOT over-mix)
6. Spoon into the prepared muffin cases
7. Sprinkle the remaining 1/4 cup chocolate chips on top
8. Bake for 20 minutes or until the muffins hv risen and are springy

sebahagian dari choc yang di jamu! mokwo paling suka yg dlm kotak biru tuh!

7 comments:

Umm Mymoonah said...

Yummy scrumptious muffins, looks absolutely delicious.

kak Erna said...

mokwo..sedapnya..
akak pun minat dengan yang dalam botol2 dan kotak tu..

K.Nor said...

mesti hasue lg berkenan dgn kotak biru tu :)

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Yang dalam peti ais tu mai kurier ke png je le mokwo.

Nieza said...

wah ini memang my fav ni....semua coklat saya suka...muffin tu pun nampak sedap sgt mokwo...teringin lak nk buat tapi kalau buat mkn byk lak nanti..tapau ler mokwonya yg tak abis tu....hehe

izahdaut said...

mokwo... saya pun dh buat mapin ni..
tak masuk entry lagi..kikiki..
sama la, anak saya pun tak brapa nk mkn pulak mapin yg ini..mcm2 diorg ni..hihi

Ayu Safieza said...

Mokwo...assalamualaikumwbh....dtg lagi nih jenguk dapur besor mokwo....minta nal link mokwo k.....thanx:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...