Pages

Thursday, March 3, 2011

mai dah!!! mai dah!!!

eh..eh..eh..bukan ada sesiapa yg datang ..cuma chickken wings nih dah mai dah kat dapur mokwo
sedap nnyeeeeerrrr!!! mokwo sukahhh!! actually..ni adalah pertama kali mokwo masak menggunakan chick wings secara total..biasa2 memang tak beli chic wings nih  samada yg mentah atau yg masak

tapikan kalau nak masak nih, mokwo tersangat syorkan  guna non-stick pan yeh!! karamel tu pasti stick to d ayams ajer..tak stick2 kat frying pan anda.. second time mokwo dah try guna chick thigh  pulak..memang sedap jugak!!!

posing paling seksa!!


yu ols perasan tak masak dgn chicken wings nih , banyak minyak  keluar.......baru mokwo tau daa!!
tapi memang sedap..kalau sesiapa tak cuba lagi harus cuba yeh..nak guna ayam sekor pun boleh jugak...sedap meratah2 gitu

oklah resepinye mokwo pinjam dari umah hasue...banyak dapur2 yg lain yg dah berasap dgn ayam nih..terimakasih semua kerana telah berkongsi !!!

Sticky Caramel Chicken Wings >> mutiarazura myresipi.com

Bahan-bahan ( 24 keping )

* 12 keping kepak ayam (belah dua jadi 24)
* 2 sudu besar minyak masak
* 3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
* 1 sudu besar halia dicincang
* 1 sudu besar sos ikan
* 1 sudu besar kicap
* 1 sudu besar sos cili
* 1/4 cawan (60ml) madu
*1 sudu besar sos tiram -hasue tambah
*2 sudu besar cili boh ( mokwo tambah)

Cara-cara

1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
2. Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
3. NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. Sedap sangat!

dahhhh abeeesss!! tu lah sapa suruh datang lambat!!! hihihi

8 comments:

izahdaut said...

lorrr mokwooo..... trasa2 kat tekak bila tengok ayam melekit2 tu..
esok kena beli kepak kok kok jugak lah

K.Nor said...

kejap sgt dah abes ya.. meh izah.. balik la :)

mokwonik said...

to izah:
mokwo kan sekali buat kan jah, mesti nak kena buat sampi 2 kilo baru cukup..buat lebih frozen kan.sonang keje den..agak2 kering lauk defrost yg nih jelah!!

to kak nor:
alahai kak nor jgn balik lagi....frozen punya adalah , tulang pun banyak lagi tuh..hihi

Nieza said...

assalam mokwo rasa mcm lama tak singgah sini w/pun tak la lama sgt hehe...tq atas doa mokwo...alhamdulillah dh ok sikit biasala dok tempat sejuk ni fever/flu ni dh jadi kebiasaan dh. btw...sedap nengok kepak dok berposing tu...dh lama simpan resepi tapi tak buat2 lagi.

moklong said...

aduh begitu mgoda seleraku...

Mak Peah Bini Sood said...

meleleh ayoq liur mak tengok ayam Mokwok nih...sungguh ternoda!

mokwonik said...

to nieza:
waalaikumussalam nieza..mokwo macam ketagih lah benda nih

to moklong:
hihi tu yg saja dok bagi goda!!

to mak peah bini sood:
mak, kita dah sedia baldi utk tulung tadah!hihi

hana said...

adehhhhh kene betui ayat last tuh sbb dtg lmbt.. darwishhhhh jom tangkap ayam!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...